site hit counter
Strip

Vilenjaci (Elfes) – Dinastija plavih vilenjaka

Fanovi ste heroic fantasy žanra? Volite stripove, univerzume knjiga/filmova/tv serija Lord of the ring, Hobbit i Game of Thrones? Onda je ovaj strip prava stvar za vas…

Vilenjaci_06_Agarthy_Team_Scans_SZ_005 crop

“Dok se dani skraćuju a noći postaju sve duže, neko nepoznato zlo se probudilo i počelo širiti u Aspenu. Polako se u njegovom vazduhu oseća hladnoća koja uvlači zebnju i u srce najhrabrijih.

Ljude ubijaju. Njihove leševe pronalaze kada osvane dan.

Vilenjaci_06_Agarthy_Team_Scans_SZ_026 crop

Najčudnije je da su najveći ratnici prvi stradali. Zatim su i leševi počeli da nestaju… narod Aspena je preplašen. Namesnik grada traži pomoć od Aamnona, kralja plavih vilenjaka sa severa koji odgovara na njegov zahtev.

Vilenjaci_06_Agarthy_Team_Scans_SZ_033 crop

Poslata je misija u Nodrenn, Lanawyn i Turin su na njenom čelu…”

soMEbek

Vilenjaci ili vilovnjaci jesu mitološka bića koja donose sreću. Povezujemo ih sa srećom i detelinom s četiri lista. Međutim mnogo poznatiji vilenjak je klasični germanski vilenjak. Ovi vilenjaci se pojavljuju u dosta mitova. Oni su najlepša od svih bića. Ljudske su visine i izgleda, samo što imaju duge šiljaste uši. Nemaju ni brade ni brkova. Besmrtni su i imaju moć nad prirodom. U poslednje vreme su doživeli veliku popularnost u filmovima Gospodar prstenova i Hobit.”

Ovo su mali citati sa sajta Wikipedia a poslužiće mi kao uvod u predstavljanje francuskog heroic fantasy stripa pod tim nazivom: Vilenjaci (Elfes). Serijal je zamišljen kao petodelni one shot strip i izdat je početkom 2013 godine. Zašto One Shot? Zato što je za svaki od 5 albuma angažovano 5 različitih crtača i 5 različitih scenarista a ideja vodilja za svaki od 5 albuma je da se opišu avanture 5 rasa Vilenjaka koji žive u jednom svetu.

Pročitajte i ovo:
Stripoteka 1161 / 1160

Svaka od ovih 5 avantura se u tom svetu dešavaju nezavisno jedna od drugih i prikazuje nam različite aspekte njihovog sveta, čineći tako jednu globalnu sliku. Iza naroda Vilenjaka stoje Jean-Luc Istin i Nicolas Jarry koji su stvorili 5 različitih rasa za svaki album ponaosob.

Strip koji vam predstavljam je prvi broj novog ciklusa i radi se o istim junacima koje smo imali prilike da vidimo u prvom broju (Lanawyn i Turin).

Da vas podsetim na različite rase Vilenjaka serijala:

Beli Vilenjaci

blanc1Jedna od prvih rasa koja je naselila kontinent. Ona vodi poreklo od najvećih civilizacija. Magija za njih nema nikakvih tajni. Besmrtni su. To je rasa koja je odvojena od materijalističkog sveta, ponaročito vrhovna kasta. Ujedno i gospodare zmajevima. Vremenom su napustili kontinent i žive zaštićeni na jednom arhipelagu koji je nedostupan ostalima. Sa tih ostrva potiču zmajevi, u ono vreme kada su bili mladi i mnogobrojni. Od tada loza zmajeva polako odumire jer nemaju više potomstva. Njihov besmrtni plamen počinje polako da se gasi. Beli Elfovi smatraju da su za to krivi Crni vilenjaci i pokušavaju da pronađu lek.

Zeleni Vilenjaci

sylvain1Kada su Beli Vilenjaci napuštali kontinent određeni broj njih je odbio da ih prati. Ostali su zbog svojih dužnosti (naspram mesta koja su morala biti sačuvana, naspram poštovanja paktova koji su bili sklapani…) ili jednostavno jer su smatrali da trebaju umreti na zemlji u kojoj su se i rodili. Oni su pronašli svoje utočište u šumama. Vremenom su se otuđili od svoje magije da bi se priklonili jednoj drugoj koja je bliža prirodi, instinktivnijom, postali su poput druida. Ujedno su vremenom izgubili svoja znanja i postali su primitivniji. Opasni su borci, strahovani i poštovani od strane ostalih.

Pročitajte i ovo:
Beogradski Festival Stripa Tras! #2

Polu-Vilenjaci

semi1To su Vilenjaci mešane krvi, nastale iz zabranjenih ljubavi između Vilenjaka i Ljudi, i oni žive u ljudskom svetu. Veći deo njih je grupisan u plemena. Većina njih se izdržava zahvaljujući svojim nasleđenim veštinama (dar za magiju, vidovitost, sposobnost posmatranja u mraku, itd). Neki od njih imaju i druge krvi drugih rasa u sebi…

Crni Vilenjaci

noir1U svakoj rasi Vilenjaka se desi da se rodi potomstvo koje u sebi imaju gen prokletstva. Iz tog deteta se izrodi kad tad Crni Vilenjak. Kao takav biva prognan i jedino utočište im je citadela. Tamo Crni Elfovi razvijaju magiju na bazi nekromancije. Svaka upotreba magije uništava dušu nekog preminulog zauvek. I pri svakoj upotrebi Vilenjak postaje još tamniji. Stari Crni Vilenjaci vremenom postaju čudovišta koja gube ljudsko obličje i više nikada ne izlaze iz citadele. Ne može se govoriti o posebnoj rasi jer ne mogu da imaju potomstvo.

Plavi Vilenjaci

bleu1Njihov klan je podeljen na dve velike kuće. Kuća Nodrënn zaposeda zaleđene arhipelage na severu Arrana. Njihova prestonica je grad-ostrvo Elsemur. A ostali plove južnim morima i najamnici su koji pružaju svoje usluge onome koji najviše ponudi ali se uvek vraćaju na ostrvo koji smatraju svojim domom ukoliko je ono u opasnosti.

Pročitajte i ovo:
Zlatna serija #3 – ZAGOR

Prevod/ mega games
Korektura/ Magicni Vetar
Brisanje skena/ Djenka
Naslovnice/ Josip13th
Prelom/ Matorimikica
Kontrola/ Magicni Vetar & Kucak

Kliknite na ovaj link za download stripa. Sve prethodne stripove možete pronaći ovde.

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close
Close
Close