site hit counter
FilmFilmovi 2011

The Thing (Stvor) – nova verzija kultnog horor filma

Ponovo objavljujem ovaj članak kojeg sam napisao prvog augusta ove godine jer film sutra izlazi u naše bioskope. Odgledao sam film i mogu Vam reći da je odličan! Odgledajte ga bez predrasuda, jer nije rimejk kultnog filma već prednastavak (prequel) originala, i ima smisla što je snimljen.

Antarktik: predeo izuzetne lepote. To je i mesto na kome potraga izolovane ekspedicije za novim naucnim otkrićima postaje misija za opstanak kada slučajno iz ledenog zatvora bude oslobođeno eonima zarobljeno čudovište. Ova kreatura ima sposobnost da se pretvori u savršenu repliku bilo kog živog bića. Paranoja će se proširiti među grupom istraživača poput epidemije kako jedan po jedan bivaju zaraženi misterijom sa druge planete.

Holivudski režiseri nastavljaju sa tendencijom snimanja filmova sa radnjama koje prethode već postojećim filmovima (Prequel: na engleskom). Ovog puta je na redu kultni naučnofantastični horor The Thing (čak mu ni naslov nisu izmenili) – Stvor. O čemu se tu radi…Originalni film je izašao pre 28 godina, tačnije 1982 godine. Tada sam ga odgledao kao tinejdžer ne znajući šta me čeka. Priča mi je delovala interesantno: naučni istraživači na Antartiku izloženi na milost i nemilost vanzemaljcu. Ali ono što nisam očekivao su bili specijalni efekti, muzička podloga kao i generalna mistična atmosfera filma koja je nalikovala krimi-horor mini seriji su mi načisto “pomerili dupe”. Svako ko ga je gledao zna o čemu pričam. A ko nije, preporučujem da najpre odgledaju original (mada će za današnje pojmove neki specijalni efekti delovati amaterski) pa tek onda ovaj nastupajući film da bi bolje shvatili o čemu se sve tu radi. U svakom slučaju otkrićete jedno od remek dela režisera Džona Karpentera i prve filmske korake izvesnog Kurta Rasela.

Pročitajte i ovo:
Akvamen (Aquaman) - titlovani trejler i najava filma

Priča novog filma, koja se dešava hronološki tri dana pre radnje originalnog filma,  prati ekipu istraživača koja je otkrila vasionski brod okovan ledom i oslobodila prilagodljivog mutanta iz svemira. Program koji nas očekuje je sličan: niske temperature, led, Antarktik, perjane jakne, bacači plamena, mutacije, paranoja…a ishod je izvestan: naučnici  nisu dobro prošli. Ali nas ipak zanima šta se desilo zar ne ? Film izlazi na bioskopska platna na jesen 14 oktobra.

“Istorija filma “Stvor” nas vraća u 1938. godinu kada je pisac naućno-fantastičnih prica Dzon Kembel objavio „Who Goes There?“, zastrašujuću priču koja istražuje sta se događa u istraživačkoj stanici na Antarktiku kada grupa naučnika otkrije svemirski brod. Inspirisani pričom, Hauard Hovks i Kristijan Nibi snimili su 1951. godine film “The Thing From Another World”. Taj triler je proširio Kembelovo istraživanje grupne paranoje i demonstrirao priču kao paralelu na period Hladnog rata. Trideset godina kasnije, Džon Karpenter se vratio Kembelovoj prići kao inspiraciji kada je napisao i režirao “The Thing” 1982. godine, film koji je inspirisao generacije filmskih stvaralaca. Tokom 2004. godine, producenti Mark Abraham i Erik Njuman radili su Univerzalov blokbaster “Zora živih mrtvaca” (Dawn of the Dead) kada su im predložili sledeći projekat  -“The Thing”.

Pročitajte i ovo:
Boemska rapsodija (Bohemian Rhapsody) – drugi titlovani trejler i domaći poster filma o kultnom rock bendu Queen

“Naša prva reakcija na to je bila da se nova verzija ne može unaprediti. To nije vrsta filma od koga se može napraviti rimejk“, rekao je Njuman.

Posle pažljivog razmatranja producentski dvojac je odlučio da prihvati projekat i morali su naći način kako da pristupe priči. U određivanju pravca ovog filma Mark Abraham se oslonio na enciklopedijsko znanje svog saradnika o izvornom materijalu. „Erik je pravi ljubitelj ovog filma i ima veliko poštovanje prema Karpenteru. On ima fotografsko pamcenje, tako da je znao svaki detalj u filmu. Odlučili smo da ne radimo rimejk filma, a on je došao na ideju da se bavimo onim što se dogodilo pre nego sto dođemo do psa koji otvara Karpenterov film“, dodaje Abraham.

Scenarista Erik kaze: „Fokusirao sam se na karaktere, priču, na kontinuitet i trazio sam iznenađenja. Hteo sam da unesem nešto što nismo videli ranije. Trudio sam se da uradim nešto neočekivano u svetu u kome već znamo ishod.”

Citirano sa: The Thing od sutra u bioskopima / Vesti – POPBOKS.com

Režija: Matthijs van Heijningen. Glavne uloge tumače Mary Elizabeth Winstead (Scott Pilgrim vs. the World), Joel Edgerton (Animal Kingdom) i Adewale Akinnuoye-Agbaje (Lost).

Pročitajte i ovo:
Kin - titlovani trejler i najava filma

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close