Tuesday , April 22 2014
Novo na Mega blogu
Naslovna / Film / Spasavanje gospodina Benksa (Saving Mr. Banks) – novi Diznijev film stiže uskoro u bioskope
Spasavanje gospodina Benksa (Saving Mr. Banks) – novi Diznijev film stiže uskoro u bioskope

Spasavanje gospodina Benksa (Saving Mr. Banks) – novi Diznijev film stiže uskoro u bioskope

1 Flares 1 Flares ×

Kada je Volt Dizni želeo da adaptira knjigu P.L Travers “Meri Popins”, koja je bila najomiljenija knjiga njegovih kćeri, “otac” Miki Mausa je naišao na neočekivanu prepreku: integritet kniževnice i njenu odbojnost na prodaju prava za knjigu. Stoga je Dizni pokrenuo čitavu operaciju da bi privoleo autorku. To je u ukratko (istinita) priča koju ćemo gledati u filmu Spasavanje gospodina Benksa, novog filma (koga drugog nego) Dizni studija u režiji Džona Li Henkoka sa Tomom Henksom i Emom Tompson u glavnim ulogama. Film stiže u američke bioskope za Božić a ubrzo i u domaće bioskope.

Volt Dizni nastoji da obezbedi prava na filmovanje poznatog dečjeg književnog dela Meri Popins, koje je napisala Pamela Lindon Travers. Film se usredsređuje na život književnice, njeno detinjstvo u Kvinslendu, u Australiji, pregovore sa Voltom Diznijem i snimanje filma 1961. godine. Jer, dok se nalazila u Kaliforniji, na snimanju, Travers se seća svog teškog detinjstva u Australiji, a naročito oca, koji joj je i poslužio kao inspiracija za lik sveštenika iz priče – gospodina Benksa!

Kad su Volta Diznija ćerke preklinjale da snimi film po njihovoj omiljenoj knjizi spisateljice, P.L. Trevers „Meri Popins”, on im je dao obećanje da će to učiniti — obećanje za koje nije mogao ni da pretpostavi da će mu trebati 20 godina da ga ispuni. U svom poduhvatu da dobije prava, Volt se suprotstavlja mrzovoljnoj, beskompromisnoj spisateljici koja nema nikakvu nameru da se odvoji od svoje voljene, magične dadilje i da dozvoli da je holivudska mašinerija oblikuje po svojoj volji. Ali kad knjizi opadne prodaja i novac prestane da pristiže, Treversova će nevoljno pristati da ode u Los Anđeles kako bi saslušala Diznijeve planove za adaptaciju.

drama, SAD/Engleska/Australija, 2014

reditelj: John Lee Hancock
scenario: Sue Smith, Kelly Marcel
snimatelj: John Schwartzman
producent: Ian Collier, Alison Owen, Philip Steuer
montažer: Mark Livolsi

uloge:
Tom Hanks (Walt Disney)
Emma Thompson (P.L. Travers)
Colin Farrell (Travers Robert Goff)
Paul Giamatti (Ralph)
Jason Schwartzman (Richard Sherman)
Rachel Griffiths (Aunt Ellie)

Saša Đorđević

Francuz po rođenju, srbin po poreklu, svrljižanin po mestu odrastanja, parižanin po mestu boravka, građanin sveta po opredeljenju. Od malena bio u kompjuterskim, konzolarnim i internet vodama. Na ovom blogu pišem o temama koje najviše volim, dobro ste došli!

Imaš komentar o ovom članku? Napiši ga ovde.

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 1 Flares ×