site hit counter
TV serije

Serije+ #50 : stigao je jubilarni broj magazina Serije+

h

Prvi regionalni, mesečnik SERIJE+, nastao je krajem 2011. po ugledu na čuvene svetske tematske magazine. Bio je to projekat zaljubljenika u serijski program, pre svega strani, koji je par godina ranije krenuo da osvaja ove prostore.

Fokusirani smo na TV serije visokobudžetnih zapadnih produkcija, njihove aktere, sadržaj epizoda, radnju i tematiku u svakom smislu, dok ostatkom svog sadržaja, dopuštamo sebi da odlutamo i ka drugim vidovima urbanog sadržaja. 

Sa štampanog smo se preselili na digitalno izdanje. SERIJE+ je postao prvi, besplatni onlajn mesečnik o serijama i popularnoj kulturi. Ubrzo je postao najčitaniji onlajn mesečnik u regionu, sa preko 500.000 mesečnih pregleda.

Reč urednika

GDE STE BILI PRE PET GODINA?

Dobro se sećam kraja 2011, kada sam kupio prvi, fizički broj ovog časopisa. Poznavao sam tada ekipu koja ga je radila, već godinama zapravo, ali ni sanjao nisam da ću pet godina posle baš ja sedeti za kompjuterom i pisati uvodnu reč u jubilarni 50. broj. Ali evo me tu. Dakle, zapamtite, ne znate nikada šta će se desiti sutra, a kamoli za pet godina.

A ovih pet godina se svašta izdešavalo. Prvo, u martu 2012. naš časopis je prvi put izašao u online izdanju. Online izdavaštvo je tada još uvek bilo u povoju i na globalnom nivou, kod nas nije ni postojalo, ali evo, istrajali smo i još smo tu. Sada već veterani, iako godine nas pojedinaca nikada ne bi dozvolile takav epitet. Tako da sada slavimo ne samo pedeseti broj i pet i kusur godina postojanja uopšte, nego tačno pet godina izlaženja u ovakvom obliku.

Pročitajte i ovo:
La Casa de Papel - titlovani trejleri i najava odlične španske krimi serije

Promenila se i TV-produkcija, i to neopisivo mnogo. Iako je to pre desetak godina već bilo jasno, nismo ni sanjali da ćemo danas gledati serije koje dobijaju mahom daleko bolje kritike nego filmovi, i da se u njima redovno pojavljuju velike holivudske zvezde, što je nekada bilo nezamislivo. „Smrt“ holivudskog glumca je televizija. Danas mu je to ulaznica za Holivud. Budžeti za serije su veći, cenzure je manje, priče se i dalje pripovedaju opuštenije.

Autori su se u našem časopisu smenjivali – dolazili i odlazili, a mi smo se potrudili da od ovog izdanja napravimo jedan all stars broj i da okupimo one koji su ostavili najveći trag. Nadajmo se da ćemo češće imati prilike za takvu saradnju.

A šta vas očekuje u ovom broju? Naša tema broja nas podseća na to da serije oponašaju život, naročito njegove tragične elemente. Podsećamo se nekih starih serija – navršilo se deset godina otkako je počela Kalifornikacija, kojom Dejvid Dukovni više nije bio „samo“ Molder. Imamo prikaz najnovijeg filma o Vulverinu – Logan, imamo Moćne Rendžere, Okružen Mrtvima… ma, za svakog ponešto. Broj je krcat tekstovima koji će vam ispuniti ove dane kada vreme ne može da se odluči koje je godišnje doba.

Pročitajte i ovo:
The Rain - trejler i najava Netliksove danske post-apokaliptične tv serije

Na posletku, dugujemo jedno veliko hvala vama, čitaocima. Da nije vas 50.000 mesečno koji nas čitate, mi ne bismo postojali i danas. Stoga hvala, i nadamo se da ćemo putovanje nastaviti zajedno. Ko zna na šta će svet TV-serija ličiti za pet godina?

Miljan Tanić

Izvršni urednik

 

Na linku ispod možete pročitati i članak o jubilarnom broju i nastanku čitavog projekta kojeg je napisao Marin Milosavljević, glavni i odgovorni urednik magazina.

https://www.linkedin.com/pulse/serije-slavi-jubilej-kako-postati-i-ostati-digitalni-u-milosavljevic

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close
Close
Close