site hit counter
Strip

Patuljci (Nains) – još jedan sjajan heroic fantasy serijal stripova

Redwin iz reda Kovača (Redwin de la Forge)

Da vam predstavim još jedan od mojih omiljenih strip serijala iz francuske škole stripa u izdanju izdavačke kuće Solej (Soleil) – Patuljci (Nains).

Na Mega blogu ste imali prilike da se upoznate sa strip serijalom Vilenjaci (Elfes) istog izdavača. S obzirom na uspeh pomenute, obogatili su svoj heroic fantasy univerzum narodom patuljaka (na jesen stižu i novi serijal o Orcima i Goblinima), gde svi žive i deluju u istom svetu.

Već je došlo do krosover epizoda u kome se pojavljuju likovi iz različitih serijala. Naime, Redwin, harizmatični patuljak prvog broja serijala o Patuljcima se kao guest star pojavljuje u serijalu Vilenjaci i to u 11-toj,14-oj i 16-toj epizodi.

Ali pre bilo čega, reč dve o Patuljcima…

Naravno, ovde se radi o stripu za odrasle, priče su mračne i ispunjene su nasiljem.

Ranije ujedinjeni pod jednim kraljem, Patuljci su dominirali i suvereno vladali svim planinama. Međutim nakon velike secesije i stvaranja brojnih gradova-džava, podelili su svoje veštine u četiri dominantna reda: Kovača, Hrama, Osvetnika i Štita. Nedugo zatim se stvorio i peti red, red Lutalica sačinjenog od izgnanika i bednika.

Poput Vilenjaka, i ovde se radi o one shot epizodama za svaki red Patuljaka, pet priča čine jedan ciklus stripova, do sada iz je izašlo 7 brojeva.

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- program međunarodnog festivala stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Prvi broj ima naslov Redwin iz reda Kovača (Redwin de la Forge). Scenario potpisuje Nicolas Jarry, koga ne treba posebno predstavljati u svetu heroic fantasy stripa. Zanimljivost je da crtež prvog broja, koji je naslovljen Redwin iz reda kovača, potpisuje Pierre Denis Goux koji je crtao i prvi deo Gospodara inkivzitora. Dakle, nema greške.

Da napomenem da je i u ovoj priči rune imaju veoma važno mesto u priči. Fanovi ovog žanra stripova znaju o čemu se radi a za one neupućenije, savetujem da posete ovaj link i pročitaju odličan članak o njima.

Priča stripa: Redwin i njegova porodica pripadaju redu kovača. Ali njegov otac, Ulrog je rešio da ne koristi svoje magične rune za kovanje oružja. Smatran od strane mnogih za kukavicom, on uspeva da odoleva tome. Ali njegov sin, on to ne prihvata i želi da postane veliki ratnik, gospodar runa. Okrećući ledja porodici, njegov ujak mu postaje mentor…

Volećete ovaj strip: Ako ste fan epske fantastike i ako ste već čitali stripove Vilenjaci, Gospodari Inkvizitori, Zmajeva straža...

Vezano za strip: serijal je sačinjen od pet albuma, za svaki red patuljaka po jedan. Nesumnjivo će biti više serijala, poput serijala Vilenjaka po kome je i inspirisan. Nije samo u pitanju marketinški potez jer će se putevi junaka ovih serijala susretati, Redwin će se pojaviti u Vilenjacima 11, gde će imati značajnu ulogu.

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- međunarodni festival stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Kao prilog uz strip: omiljena vam krigla piva.

Citat iz stripa: “Dani, noći , godišnja doba su se ređale u nizu…Tokom dugih godina, nastavio sam da učim zanat obrade metala i runa kod svog oca, pokazujući mu zavidan talenat dostojan najvećih kovača…Ali, nisam mogao a da ne osećam sramotu i bes naspram oca koji je tvrdoglavo odbijao da me uči  kovanju oružja. I tajno, u kovačnici koja mi je Enime pomogla da izgradim… Iskovao sam  svoju prvu borbenu sekiru, tri dana nakon što sam napunio četrnaest godina.

Patuljci, nova velika saga epske fantastike! Velika priča i epska tragedija!

Redwin, Ulrogov sin, je odrastao uz brižnog oca, privrženog njegovom kovačkom umeću. Iako ranije obožavan od svih, Ulrog ne želi više da kuje runska oružja. Od tog dana, Ulrog kovač je postao Ulrog kukavica. Ponižen i lud od besa, Redwin je spreman na sve da se odvoji od oca i postane gospodar kovačnice i gospodar rata reda Kovača. Protiv volje svog oca, on odlazi do grada-tvrđave da pronađe svog ujaka, dostojnika reda Kovača koji prihvata da ga poduči veštinama kovanja oružja i borbe. Međutim, njegove brojne pobede mu ne pomažu da pronađe svoj mir već je mržnja prema njegovom ocu svakim danom sve veća. Razoren sopstvenim besom, Redwin će postati gospodar runa. Daleko od konačnog ishoda, to će biti samo početak njegove golgote…

Strip nije još uvek izdat na našem tržištu i može se na internetu naći srpska scanlation obrada. Evo i domaće naslovne strane i ekipe koja stoji iza ove obrade:

Pročitajte i ovo:
Strip blog #4 – blog posvećen devetoj umetnosti i besplatni web magazin o stripu

Prevod – Mega games

Naslovne i pratece – Djenka

Lektura – Leto

Priprema skena – Djenka

Prelom – Magicni Vetar

Kontrola — Leto

Strip možete pronaći na ovom forumu. (Registracija na forumu je obavezna).

Bilo da ga čitate na francuskom ili srpskom jeziku, moja apsolutna preporuka!

Oznake

2 komentara

    1. Hvala na infou Kristijane, iskreno nisam bio upoznat sa tim nemačkim stripom, još manje sa video igrom. Baciću obavezno pogled na sve to 😉

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close