site hit counter
FilmFilmovi 2017

Osmi putnik: Kovenant (Alien: Covenant) – pogledali smo film, mala recenzija bez spojlera

Sticaj srećnih okolnosti je hteo da film Alien Covenant dospe na svetske bioskopske repertoare počev od 12 maja, osim u Americi i EX-Yu prostorima, tako da sam ga danas odgledao u Parizu. Nemojte brinuti, ova moja mala recenzija je bez spojlera, neću vam otkrivati ništa od radnje filma.

Pre bili čega da napomenem, bez obzira na činjenicu da su neki filmovi “dobri” ili “loši” aktuelna moda nastavaka ili reboot-ovanja filmskih franšiza su prava radost za mene. Novi filmovi SF saga Star Wars, Terminator, Alien, Predator (koji se snima), Planet of the Apes, Blade Runner 2049… Sve me to vraća u period adolescencije kada su me mi dotični filmovi bile prave filmske “šamarčine”. Svako novo viđenje i nove/stare priče dotičnih filmova su za mene prava poslastica. Koliko su nove verzije uspešne, svako neka sam prosudi…

Elem, neću se vraćati na celu Alien sagu ali da bi uživali u potpunosti u Alien Covenant-u, morali bi da pogledate i Prometheus je se radnja novog filma direktno nadovezuje na potonji.

Ridli Skot se 2012 vratio Alien sagi, koju je pokrenuo 1979 godine i koja ga je proslavila, filmom Prometeus u kome se bavi poreklom mitske zveri kao i poreklom samog ljudskog roda.

Pročitajte i ovo:
Zvezda je rođena (A Star is Born) - titlovani trejler i najava filma

Preporučujem vam da slobodno pogledate petominutni prolog koji nije deo filma i ništa ne spojluje a koji će vas pobliže upoznati sa posadom broda Kovenant.

Radnja filma se dešava 10 godina nakon radnje Prometeusa, svemirski brod “Covenant” je na putu ka dalekoj planeti Origae-6 da bi tamo uspostavio koloniju čovečanstva. Posada broda i 2000 kolonista se nalaze u kriogenom snu, jedino je android Valter aktivan u kontroli broda. Ali kada zvezdani udarni talas oštećuje solarne panele broda, havarije i ljudski gubici su veliki…

Srećom u neposrednoj blizini se nalazi planeta očigledno pogodna za život, po svemu sudeći nenaseljeni raj koji obiluje vegetacijom i vodom. Ono što deluje kao izgubljeni raj, je zapravo je mračni i opasni svet. Kada se suoče sa pretnjom o kakvoj niko nije mogao ni da sanja, pokušaće da pobegnu.

Film ima mnogo više ritma nego Prometeus, Alien: Covenant donekle podseća na Aliens (kojeg je režirao Džems Kameron). Gotovo čitava radnja filma se odigrava na planeti Inženjera gde jedino David (android sa Prometeusa) živi sam… Dakle, kao što rekoh neophodno je da najpre pogledate Prometeus ako to već niste jer  se brojni likovi i elementi priče iz dotičnog filma pominju. Dakle, oni kojima se dopao Prometheus, mogu da budu sigruni da će im se dopasti nastavak priče.

Pročitajte i ovo:
Ono što nas ne ubije (The Girl in the Spider Web) - titlovani trejler i najava filma

Ujedno oni koji su bili frustrirani pomenutim filmom, jer su u njemu bile postavljene mnogobrojne nedoumice, u Covenantu dobijaju odgovore: saznaće dodatne detalje o Inženjerima, ko je tvorac Xenomorph-a, šta se desilo sa Elizabet Šo…

Važnu ulogu u filmu imaju androidi Valter i David, (ne)savršenost kreatora i njihovih kreacija, osnovni zakoni robotike Ajzaka Asimova… Shvatićete i sami.

A što se horor komponente tiče, svi elementi su tu: kultne zveri (Jaja,  Face-Hugger, Chestbuster, Xenomorph i Neomorph), mračne scene i zlokobni hodnici, komunikacione veze koje se prekidaju baš kada ne treba, član posade koji će se mimo svakog razuma odvojiti od grupe i slično. Savetujem da film baš zbog svega toga pogledate u bioskopima. Iako znate šta vas očekuje, neće vam biti svejedno.

Tehnički deo filma, od režije, muzike, vizuelnih efekata je odlično odrađen. Ridli Skot je najavio još dva nastavka (završetak Covenanta to nagoveštava), što odaje utisak da je ovaj film samo epizoda sage a ne zaseban celina koja ima jasan početak i kraj.

Kako god, savetujem da ga svakako odgledate u bioskopu.

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close
Close