site hit counter
Strip

Ken Parker, strip junak moje mladosti, se vraća na naše tržište u izdanju Darkwood-a

Ken Parker – serijal što su ga 1977. kreirali Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo, zauzima bitno mesto u istoriji italijanskog, a i svetskog, stripa. Traper, vojni izviđač, šerif, begunac, detektiv, pisac… Ken je Parker sve samo ne klasičan heroj Divljeg zapada.

Čitatelje je osvojio baš tom nesposobnošću da bude junak i “profesionalni” pustolov, svojom bliskošću “običnome” čoveku, mogućnošću da pogreši, mudrošću kojom takve greške priznaje, ironijom i samokritikom, unutarnjim borbama, razmišljanjima, sumnjama te vrlinama poput velikodušnosti, dobrote, prijateljstva, odanosti, altruizma, hrabrosti, idealizma, optimizma i samostalnosti. Preuzeto sa : Ken Parker – Enciklopedija – www.stripovi.com – Prozor u svijet stripa .

Dugo očekivano izdanje jednog od najvećih evropskih stripova.

Krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog veka u okviru domaće strip-revije Lunov magnus strip na kioscima je izlazio italijanski strip-serijal Ken Parker. S obzirom da je reč o delu koje od svojih čitalaca očekuje formiran ukus i izgrađene životne stavove pravi kuriozitet predstavlja činjenica da je takav strip-serijal uopšte pronašao mesto u reviji koja je objavljivala naslove poput Malog RendžeraVelikog Bleka i Mister Noa.

U tim jednostavnim avanturama sve je bilo jasno i dorečeno. U njima je između dobra i zla stajao dubok ambis koji čitalac nije mogao da previdi. Dobri likovi imali su nežna i lepa lica, a negativcima se s grubih i prostačkih faca čitala sva zloća njihove naravi. U Kenu Parkeru, baš kao i u životu, stvari nisu bile tako jednostavne. Istoimeni glavni junak sklon je preispitivanju, sklon je svakodnevnim ljudskim greškama. Dobar je strelac, ali ipak se desi da promaši. Često u kavzi izvuče deblji kraj, ali će se u nju svakako upustiti ako mu moralna načela tako nalažu. Ken Parker je osoba koja, kako serijal odmiče, odrasta, uobličava svoj karakter, formira političko mišljenje. Drugim rečima, iako svoju odiseju započinje jednom osvetničkom misijom, on uopšte nije klasični heroj vesterna.

Prva knjiga Kenovih avantura sadrži dve originalne priče.

Opis

Br. strana: 212
Boja: Crno-belo (plus kolorne naslovnice)
Uvez: tvrdi
Format: 170 x 260 mm

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- međunarodni festival stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Zavirite između korica:

http://www.darkwoodprodavnica.rs/assets/files/pdfdownloads/Ken_Parker_1_zavir.pdf

Epizoda: Duga puška

29.12.1868 godine Kenneth Parker i njegov mlađi brat Bill dolaze do «Trading post»-a u Montani da bi prodali kože i nakon toga upadaju u zasedu u kojij Bill biva ubijen. Ken je preživio napad i odmah nakon što je povratio svest kreće tragom ubica, a njihov put ga vodi sve do Foth Smitha, tvrđave «Plavih bluza» unutar indijanskog rezervata plemena Chayenne, upravo u momentu kad je taj ponosan narod umoran od neispunjenih obećanja «velikog belog poglavice iz Washingtona» odlučio umreti boreći se, kao ponosni ratnici…

Kompletnu recenziju ove epizode možete pronaći na ovom linku.

Epizoda: Majntaun

Jesen 1869., Ken biva poslan sa Dashom i četvoricom vojnika u Mine Town po stoku za vojsku. Međutim, došavši u grad nailaze na ogromne probleme pošto su stoku oteli ljudi Jim Holborna, vlasnika “Holborn Mining Company”, koji je i «vlasnik» celog grada…

Kompletnu recenziju ove epizode možete pronaći na ovom linku.

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close