site hit counter
Dešavanja!

Izložba Stevana Aleksića – Distopija, 01.7.2013. UK PAROBROD, Kapetan Mišina 6A, Beograd

Prostorni koncepti i foto-koncepti fantastične tematike inspirisani kultnim filmom “Blade Runner” Ridlija Skota.


Kliknite na plejer i preslušajte muziku dok čitate ovaj članak


REČ AUTORA

Vizuelizacija jednog filma je proces započet iscrtavanjem karakterističnih scena-kadrova, koji definišu krajnji izgled tog dela. U svetu, oživljavanje izgleda jednog filmskog ostvarenja, pogotovo u naučno-fantastičnom i fantazi žanru, zahteva angažovanje tima kreativnih stvaralaca na čelu sa umetnikom koji se bavi prostornim konceptima i scenografijom. On je odgovoran za finalnu sliku na platnu, koja odvodi gledaoce u najrazličitije svetove. Od mašte takvog umetnika, naravno, u saradnji sa rediteljem, zavisi kvalitet i uverljivost jedne filmske priče.

Kao veliki ljubitelj žanra fantastike, kao umetnik koji se bavi i filmom, ova izložba jeste posvećena  mojoj neiscrpnoj inspiraciji, kultnom filmskom delu “Blade Runner”, reditelja Ridlija Skota iz 1982.godine.

Pomenuti film, uvek je bio i ostaje glavno polazište u rasplamsavanju moje mašte koja putuje prostranstvima bliske budućnosti.

Prepoznatljiva atmosfera i patina, svetla neona, simbola, kolora, steampunk-a  i cyberpunk-a…

Moja želja je da svojim radovima dam posmatraču polazište za viziju kroz koju se transformiše prostor distopijske budućnosti i naučne fantastike.

Distopijski film je žanr koji stoji rame uz rame naučnoj fantastici, takođe deli karakteristike sa realizmom. To se pre svega odnosi na njegov potencijal društvene kritike, budući da svi distopijski filmovi projektuju budućnost koja nije toliko daleka, i koja se u većini slučajeva direktno ili indirektno odnosi na stanje i svet danas.

TEHNIKA

Tehika koju koristim u stvaranju svojih fantazi prostornih skica jeste crtež rukom, koji je skeniran i služi kao podloga/osnova za dalje tretiranje, kolorisanje, doslikavanje i obradu kompjuterski, putem grafičke digitalne table i olovke.

Foto-koncepti su izvedeni od fotografija koje sam napravio, obrađivao i doslikavao.

Radovi su odštampani na platnu.

distopija poster
BLADE RUNNER film – inspiracija

Retko remek-delo i naučno-fantastični film noar žanra, “Blade Runner” nas tera da razmišljamo, preispitujemo prezentovanu stvarnost, da se vraćamo i gledamo film opet i opet. On samo postaje bolji s godinama.

“Blade Runner”  je brilijantna analiza ljudskog roda, našeg razvoja i evolucije. Orijentalna populacija u filmu nastanjuje Zemlju. Svet budućnosti je hladan, mračan, neprijateljski. To je vreme propadanja, straha, neona, izbeglištva i obećanja o čistom vazduhu, plavoj vodi i zelenoj travi. Zvuči poznato, zar ne?

Radnja filma smeštena je usred tihog rata između ljudi i androida. Tokom priče obe strane postavljaju sebi ista opšta, filozofska pitanja: “Ko sam ja? Gde idem?” To vodi publiku do preispitivanja temelja čovečnosti. Šta nas čini ljudima? Sećanja, misli, ideje, emocije?

Ovo je jedinstven film, neverovatan na svakoj razini. To je proročka i dirljiva priča koja ostaje kao jedan od najoriginalnijih i najinteligentnijih filmova ikad snimljenih.

Prizori futurističkog distopijskog prostora iz filma nam se trajno zarivaju u sećanje.

O AUTORU I DELU, REKLI SU:

2 komentara

  1. Zahvaljujem se od srca na ovom lepom predstavljanju mene i moga rada :)Ovim putem pozivam sve koji se zateknu u blizini da svrate !!! Hvala prijaltelju veliko

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close
Close