site hit counter
Muzika

Isidor – domaća uzdanica Synthwave muzike nas vraća u 80-te

UPDATE: izašao je novi album Isidora pod nazivom : Lord of Synth

Možete ga kupiti i skinuti na ovom linku.

Made by Adam Rakic
Made by Adam Rakic

Ah, te osamdesete! To je bio značajan period mog života jer sam tada bio adolescent i tadašnja pop kultura je na mene ostavila neizbrisivi žig. Tada je bio početak Home Computinga (Spectrum ZX, Oric Atmos, C64, Amiga 500, Atari ST 1080), američki akcioni i SF filmovi su “punili” lokalne video klubove novim naslovima, elektronska muzika je tada doživela pravi bum izbacivanjem novih sintisajzera na tržištu.

Trenutno doživljavamo revival tog perioda, dovoljno je da pogledate uspeh tv serije Stranger Things (druga sezona stiže uskoro) kao i najavu novog filma Stievena Spielberga Ready Player One ili veliki uspeh nastavka Blade Runnera u bioskopima.

Ovog puta ću se pozabaviti muzikom iz tog perioda i predstaviti Vam našeg talentovanog muzičara iz Novog Sada koji se bavi Synthwave muzikom, zove se Isidor Bobinec.

Čovek se bavi muzičkom produkcijom a i sam svira u orkestru Srpskog Narodnog Pozorišta.

Synthwave numere koje producira su inspirisane retro elektronskom muzikom i filmskom muzikom filmova iz osamdesetih, kombinujući moderne elektronske zvuke i Dark Synthwave u jedan jedinstveni žanr.

Njegov rad i njegovu muziku možete pratiti i preslušati i na društvenim mrežama: BadcampSoundCloud, Facebook, Twitter i Youtube.

Video Made by Adam Rakic

Ukoliko vam se dopada njegova muzika možete nabaviti njegovu kompletnu diskografiju na ovom linku.

Prenosim vam i njegov intervju koji je dao sajtu Helly Cherry:

HC: Kada si napravio projekat Isidor, koja je tvoja želja bila i kakav smisao ima? Šta to tebi znači, a šta bi trebalo slušaocima?
I: Sa prvim albumom sam hteo da vidim da li uopšte umem da pravim Synthwave, u neku ruku taj album je bio jedna vrsta experimenta koji ja naišao na veoma pozitivnu kritiku od strane stranih Synthwave slušalaca.

HC: Ako je tvoj muzički izraz synthwave – šta bi bila inpiracija koja zahteva ovakvu formu?
I: Inspiracija mi je muzika iz 80-tih i 90-tih godina kao i futuristički filmovi poput: Tron, Blade Runner i Flash Gordon-a i Sci-Fi igrice poput: Fallout, Mass Effect i Deus Ex.

HC: 80-e se definitivno vraćaju na velika vrata, kako si uopšte ušao u čitavu ovu priču?
I: Moj drugar Rastko Perišić mi je preporučio da poslušam album “Near Dark” od Dance With The Dead, počeo je naravno da mi objašnjava kako se ta vrsta muzike zove synthwave i da je siguran da će mi se svideti. Ja sam naravno dao priliku albumu, i mogu samo reći da je taj album najbolji album koji sam ikada odslušao. Sama činjenica da sam ga preslušao 2 puta za redom od početka do kraja nešto govori.

HC: Kaže jedan moj ortak “za sve to ti je dovoljan fruti lups i esid”… Šta koristiš u radu? Hardver, softver, gedćete…
I: Pravim muziku isključivo preko softvera i to Cubase i većina zvukova koje koristim su zvukovi VST synthova. Esid i Fruti Lups su takodje ok softveri i iz njih čak moze da se izvuče neki solidan zvuk, pogotovo iz Fruti Lupsa pošto je ova novija verzija prilično dobra ali sam se ja odlučio da ću se upustiti u profesionalni softver te sam zato izabrao Cubase kao podlogu u radu.

HC: Danas je računar dostupan svima. Činjenica je da masa ljudi radi nešto po pitanju muzike. Da li smatraš da je ta dostupnost dobra, i to da svako može da radi muziku?
I: To vam je mač sa dve oštrice, u jednu ruku je dobro, a u drugu i nije. Kao što vidite retko se ko istakne medju masom jer svi furaju isti fazon produkcije i svi koriste iste zvukove na isti način. Po meni je poenta da te iste zvukove koristite ali na drugačiji način i jedna jako važna stvar koju volim uvek da napomenem, a to je da 90% producenata ne pravi muziku nego pravi lupovane trake sa gomilom efekata, moj cilj je da pravim muziku, a ne trake.

HC: Jesi li razmišljao da nastupiš uživo? Kako bi zapravo mogao da izgleda tvoj nastup?
I: Jako bih voleo da nastupim uživo ali ovo je specifična vrsta muzike pa moram jako dobro da razmislim šta i kako, za sada mi ostaje samo jedna opcija, a to je da nastupam samostalno kao DJ.

HC: Za kraj, koliko stižeš da pratiš dešavanja u ex yu, u smislu novih i starih imena. Ko ti je zanimljiv sa naših prostora (ne samo iz synthwave sveta jer scena i nije baš razvijena)?
I: Što se tiče starih imena ne mogu da izdvojim nekog posebno, a što se tiče novih (nepoznatih imena) jako mi se svidja David Maxim Micic i njegov album “Who Bit The Moon” po meni nešto najbolje što je izašlo iz Srbije u zadnjih 10 godina!

Via
Helly Cherry
Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close