site hit counter
Strip

Gospodari inkvizitori – još jedan sjajan francuski heroic fantasy strip

Obeyron je "Sudija Dredd" u heroic fantasy svetu

Dakle radi se o “one shot” heroic fantasy serijalu koji ima 5 brojeva a počeo je sa izlaženjem od marta 2015 godine, u kojem je po jedan Gospodar inkvizitor u pratnji svog vilenjaka protagonista priče kao i njegova istraga. U planu je i šesti broj gde će izgleda svi Gospodari inkvizitori biti prisutni zajedno u finalnoj priči jer postoji zajednička nit koja se proteže kroz sve istrage.

Uspeh nije izostao i pokrenut je novi serijal priča sa novim Inkvizitorima, do januara 2018 godine je izašlo 8 brojeva, deveti izlazi iz štampe aprila 2018 a crtež tog broja je poveren našem Vladimiru Krstiću Laciju.

U prvom broju ćemo se upoznati sa Oberonom, najozloglašenim Gospodarom inkvizitorom, po rečima svojih neprijatelja… ali i prijatelja.

Ako je nešto ovaj mag uspeo da učini tokom svih godina rata koji je harao zemljama Oscitana, to je da provocira mržnju, nepoverenje, strah, podcenjivanje, neslaganje.. Postavši Gospodar inkvizitor nakon završetka vojnih konflikta on postaje borac protiv zločina. Oberon je rukovođen samo jednim: pravdom. Ona ga je i odvela na svoju poslednju misiju u Šumu Uzdaha, gde mu je postavljena smrtonosna zamka.

Ali eto, ne ubija se tako lako Gospodar inkvizitor. Oberon se vraća i pokreće istragu sopstvenog ubistva.

Serijal dakle počinje najopasnijim Gospodarom inkvizitorom, grubijanom koji prvo udara pa onda razmišlja. Dobro, mora se uzeti u obzir da je prilično kivan jer se vraća iz mrtvih da bi se osvetio.

Pročitajte i ovo:
Strip blog #4 – blog posvećen devetoj umetnosti i besplatni web magazin o stripu

Srednjevekovni univerzum u stripu je bogat i lepo objašnjen. Priča je postojana i poseduje sve elemente koji će održati pažnju čitaoca do samog kraja. Ima tu zmajeva, magije, raznih naroda i osvete sve je to lepo nacrtao Pierre-Denis Goux čiji su likovi karakterni i prepoznatljivi. Scenario potpisuje Olivier Peru i odlično barata flešbekovima između sadašnjosti i prošlosti što je jako prijatno za čitanje.

Predstaviću vam okvir priče i univerzum Gospodara inkvizitora da bi ste se lakše uživeli u strip.

Haos – doba velikih ratova

Pre mnogo vremena, rat ogromnih razmera je zahvatio sve zemlje Oscitana. Kao i u svim ratovima, uzrok rata je brzo pao u zaborav. Naime, stari zapisi pominju da su Ashini, patuljci sa juga, uveli klanu Tyr, ljudima sa Severa, trgovački embargo na začine i da je to bio uzrok neslaganja i izlaska na bojno polje. Njihovi antagonizmi su neprestano rasli i iz saveza do saveza ceo kontinent je zaratio. Koalicije su se menjale zbog interesa, izdaje ili uvreda, mržnja je pobedila razum i Oscitanu je trebalo hiljadu godina da bi ponovo doživeo mir.

Taj mračni period istorije se nazivao Haosom.

Na kraju Haosa, nacije, plemstvo, narodi, klanovi, velike vojske, svi oni koji su se međusobno borili su formirali pet moćnih kuća: kuću Tyr, kuću Ashin, kuću Mannlander, kuću Mokhans i moćno Hrastovo kraljevsko bratstvo koje su činila tri kraljevstva.

Pročitajte i ovo:
16. Međunarodni salon stripa, SKC, Beograd 27-30.09.2018

Prestanak sukoba među zavađenim stranama i okončanje Haosa ne bi bilo moguće da Magovi nisu izašli iz svoje vekovne pasivnosti. Tokom vekova, kovali su tajni plan o nalaženju i obučavanju izuzetnih bića koja će predstavljati red i zakon u Oscitanu, bića čija će misija biti da ujedine sve narode. Da bi uspeli u tome osnovali su školu u kojoj su podučavali decu iz velikih porodica svojim umećima i mudrosti. Radilo se o kopiladima tih porodica jer prvorođeni nisu bili primani u školu. Iz te elite potiču i dva buduća Carska Maga Akvilon i Assinya.

Njih dvoje su težili da stvore veze između kuća u nameri da ih ujedine, bilo ubeđivanjem bilo borbom, i tako primirje po primirje, neprijatelji nađoše put ka sklapaju mira. Na taj način Akvilon i Assinya stvoriše dva Carstva. To je ujedno bio i kraj Haosa.

Inkvizicija

I dok su ratovi prikrivali kriminalne radnje, mir ih je polako razotkrivao. Ubistva, ucene, krađe, uvrede, devijantna ponašanja i trgovački konflikti su polako izbijala na svetlost dana.

Da bi održavali poredak i borili se protiv kriminala, Magovi, tvorci mira, su kreirali novi red: red Gospodara Inkvizitora.

Gospodar Inkvizitor uvek vodi svoje istrage uz pomoć vilenjaka. Njihovi zajednički talenti od njih čine najbolje istraživače. Sedište Reda se nalazi u Aresu, nezaviznom gradu-državi dva Carstva. Tri sudije upravljaju sudbinom Reda, oni su najstariji Gospodari Inkvizitori. Da bi zaštitili grad, Inkvizicija poseduje elitnu gardu koja funkcioniše na principu armije.

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- međunarodni festival stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Prvi, Adrael od Osceneta, zadužen za zločine.

Drugi, Elias od Orina, zadužen za prekršaje.

Treći, Ekiel od Ambrea, zadužen za trgovačke konflikte.

Ima oko pedesetak Gospodara Inkvizitora, premalo s obzirom na broj zločina i prekršaja počinjenih u Oscitanu. Međutim, Akademija kriminologije Aresa ima više od sto pedeset studenata posvećenih pravdi.

Gospodari Inkvizitori, njihove moći i oružja…

Mač pravde

Može povrediti ili ubiti samo one koji su krivi, magične reči ugravirane na sečivu ga sprečavaju da povredi nedužne.

Magija

Svaki Gospodar Inkvizitor ima magičnu moć koja je vezana za njegovu ličnost. Ta magija je urođena ali je potreban ritualni obred da bila korišćena i ukroćena. A što se same magije tiče, iako je urođena usko je povezana sa Haosom. Magija je najmoćnija samo u vreme rata. Ali, u miru oni retki koji je poseduju primećuju kako njena moć značajno opada.

Komunikacija

Zahvaljujući magiji, Inkvizitori mogu komunicirati međusobno i na velikim rastojanjima. Za to koriste trans, stanje približno spavanju, koje im omogućava da prodru u carstvo “snova”.

Uloga vilenjaka

Vilenjaci potiču iz daleke zemlje, ostrva koji se zove Edelen. Iako ponekad učestvuju u poremećajima u svetu, oni vole da žive u harmoniji. Besmrtni, miroljubovog su karaktera i povezani su sa prirodom. Kažu da su sposobni da komuciraju sa sva četiri elementa. Skoro da su ravni magovima i zato su stali uz Gospodare Inkvizitore. Vilenjaci su prva deca Boginje Majke i Magovi su jedini koji ih vide kao takve i koji ih razumeju.

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- program međunarodnog festivala stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Ne postoji nikakva druga veza u rešavanju slučajeva između vilenjaka i Gospodara Inkvizitora osim njihovog savezništva i prijateljstva.

Ukoliko sam vam zagolicao maštu, znajte da strip nije izdat u Srbiji ali da postoji scanlation verzija celog serijala na srpskom jeziku na ovom forumu (registracija na forumu je obavezna).

Bilo da ga čitate ovaj strip na na francuskom ili srpskom jeziku, moja apsolutna preporuka!

Prevod: Mega Games
Lektura & Kontrola: Leto™
Obrada: Djenka
Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close