site hit counter
MuzikaTV serije

Game of Thrones Live Concert Experience – Pariz 12/05/2018

Imao sam to zadovoljstvo da prisustvujem jednom od značajnijih događaja namenjen fanovima tv serije Igra prestola (Game of Thrones) prošle subote.

Kompozitor muzike ove fenomenalne serije je gostovao sa svojim orkestrom u Accor Hotel Arena, trenutni brendirani naziv popularnog Bersija (Bercy) u Parizu.

Gotovo svih 20 000 sedišta je bilo popunjeno publikom koja je uživala u muzici i kadrovima iz Westerosa. I mogu vam reći da je bilo zaista intenzivno!

Već više od godinu dana ovaj šou je gostovao širom Sjedinjenih američkih država i sada se nalazi na evropskoj turneji. 12 maja je kompozitor Ramin Djawadi svratio sa svojim orkestrom do Pariza.

Za razliku od američke turneje u kojoj je šou imao centralnu binu ovde smo imali klasičniju varijantu sa scenom u dnu sale sa nekoliko manjih isturenih scena ispred glavne bine. Ali bez obzira na tu razliku, njihov nastup je bio sjajan.

Jer svi fanovi ove tv serije znaju da je muzika njen neizostavan deo, da nas ona uranja u nju zahvaljujući muzičkim kompozicijama koje nas asociraju na svaku porodicu ponaosob ili nekog od njihovih glavnih likova. A ovaj koncert nam je omogućio da postanemo svesni veličanstvenosti kompozicija Ramina Djawadia.

Nakon tradicionalne početne špice, koja nas je odmah ushitila, krenuo je medley koji nam je predstavio razne kuće i porodice iz serije. Solo violonistkinja se bila vinula u nebo dok je svirala tako da nam je bilo jasno da ovo neće biti puki simfonijski koncert već scenarizovan šou program.

Dok se kompozicije smenjuju na ogromnom ekranu se prikazuju money shot kadrovi serije, povremeno bi se čule važne replike protagonista. Sve je to praćeno svetlosnim i dimnim efektima, bilo je listova drveća i snega koji je povremeno padao s plafona, bilo je plamena kada bi zmajevi napadali, bilo je dima kada bi bilo eksplozija…

Solo pevačica je imala moćan glas, praćen odličnim horom, a solisti bi se pojavljivali na isturenim binama. Naravno tu su i neizostavni perkusionisti i bubnjari koji su dolazili do izražaja kod scena masovnih bitaka.

Predstavljeni su nam i traumatični delovi serije poput crvenog venčanja ili Hodorovog stradanja. Ali koža se bukvalno svima naježila kada su odsvirane kompozicije Rain of the Castamere i Mhysa koje zaista moćno zvučale. A tu je naravno i Light of the Seven koja je išla krešendo , u kojoj je Ramin Djawadi lično svirao klavir i orgulje.

Svirao je tokom koncerta i na električnoj gitari, na cimbalu i još nekim instrumentima.

Tokom dva sata koncerta preslušao sam sve bitnije kompozicije i mogu vam reći da je to zaista sjajno i posebno iskustvo. Najtoplija preporuka svakome od vas koji može da prisustvuje nekom od koncerata širom evrope, jer ovo zaista vredi čuti i videti uživo.

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close