site hit counter
FilmFilmovi 2011Filmovi 2012

Fest 2012 – predstavljanje filmova (by happynovisad.com)

Uskoro počinje najveći filmski festival u našoje zemlji. U nastavku pročitajte zvanično saopštenje Festa kao i kratke opise filmova koje je priredio sajt happynovisad kome sam ja pridodao pripadajuće filmske trejlere.

Jubilarni, 40. FEST pod sloganom “U svetu velikih” počeće 24. februara u “Sava centru” projekcijom filma “Drvo života” Terensa Malika, prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatne palme” u Kanu.

Festival će otvoriti, kako se očekuje, Piter Bogdanovič, slavni holivudski reditelj srpskog porekla.

Sa svojih 40 izdanja i 42 godine postojanja FEST je nezaobilazna tačka u kulturnom životu Beograda na kome se već četiri decenije prikazuje sve ono najvrednije iz svetske i domaće kinematografije. Do sada je na FEST-u prikazano oko 4.000 filmova, koje je videlo skoro 4.000.000 gledalaca.
Ogromna plejada najboljih reditelja domaćih i stranih, glumaca, filmskih radnika ostavilo je svoj pečat na FEST-u.

Iz tog razloga ovogodišnji jubilarni 40. FEST ima zanimljiv slogan: “XL-U SVETU VELIKIH”

XL – osim što predstavlja rimski broj 40, simbolizuje i dugu i sjajnu istoriju Festivala i obećava velikane današnjeg filma na 40. FEST-u.
Od 24. februara na FEST-u ćemo gledati filmove Terensa Malika, Romana Polanskog, Dejvida Kronenberga, Gas Van Santa, Stivena Spilbera, Akija Kaurismakija, Nanija Moretija, Larsa fon Trira, Klinta Istvuda, Pedra Almodovara, Džordža Klunija, Džodi Foster, ali i mnoge druge filmove manjih nacionalnih kinematografija koje na FEST-u uvek zauzimaju važno mesto.

Filmovi koje ćemo ove godine predstaviti prikazani su i nagrađivani na najznačajnijim svetskim filmskim festivalima u protekloj godini – Kanu, Veneciji, Torontu, Berlinu, Karlovim Varima, Rimu, Manhajmu, Roterdamu…
Sve to garantuje izvanredan jubilarni FEST!

Od ukupnog programa čak 40 filmova je nabavila Direkcija FEST-a, a 32 domaći distributeri.

Ulaznice za 40. FEST biće u prodaji od 1. februara na blagajnama dvorana: Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine, i Muzeja Kinoteke, kao i na blagajni Bilet Centra. Cene su iste kao već nekoliko godina – od 150 do 300 dinara, a za svečano otvaranje 500 dinara.


Drvo života / The Tree of Life
Režija: Terrence Malick
Uloge: Brad Pitt, Jessica Chastain, Sean Penn, Fiona Shaw
Od priznatog reditelja Terrencea Malicka dolazi The Tree of Life, priča o porodici 50-tih godina sa Srednjeg Zapada. Film prati putovanje najstarijeg sina Jacka (Hunter McCracken), kroz nevino detinjstvo pa do odraslog doba (Sean Penn) razbijenih iluzija dok pokušava da se izbori sa komplikovanim odnosom sa svojim ocem (Brad Pitt). Jack, shvativši da je izgubljena duša u modernom svetu, traži odgovore na poreklo i smisao života dok preispituje postojanje vere. Kroz Malickove, njemu svojstvene kadrove, mi vidimo kako sirova priroda i duhovna lepota oblikuju ne samo naše živote kao pojedince i porodice, već i sav život.

Ovo mora da je to mesto / This Must Be the Place
Režija: Paolo Sorrentino
Uloge: Sean Penn, Frances McDormand, Judd Hirsch, Kerry Condon, Harry Dean Stanton
Cheyenne (Sean Penn) je bivša rok zvezda. U pedesetim, on još živi u Dablinu i oblači se kao gotik. Smrt oca vodi ga nazad u Njujork. On otkriva očevu opsednutost osvetom zbog doživljenog poniženja. Cheyenne nastavlja očevim tragom, i kreće na dug put po Americi.


Koža u kojoj živim / La piel que habito / The Skin I Live In
Režija: Pedro Almodóvar
Uloge: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Roberto Alamo, Eduard Fernández
Otkako je njegova žena izgorela u saobraćajnoj nesreći, dr. Robert Ledgard (Antonio Banderas), ugledni plastični hirurg, traga za stvaranjem nove kože koja bi joj pomogla. Posle dvanaest godina, on uspeva da kultiviše kožu koja predstavlja pravu odbranu od svih uticaja. Osim godina istraživanja i eksperimentisanja, Robertu su bile potrebne još tri stvari: nedostatak skrupula, saučesnik i ljudsko zamorče. Skrupule nikada nisu predstavljale problem. Marilia, žena koja se brinula o njemu od dana kada je rođen, njegov je najverniji saučesnik. A što se tiče ljudskog zamorčeta…


Krvoproliće / Carnage
Režija: Roman Polanski
Uloge: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly
Carnage je oštra komedija o razlikama između roditelja. Nakon što se dva dečaka potuku na igralištu, roditelji dečaka koji je napadnut pozivaju roditelje dečaka koji ga je napao da bi izgladili problem. Učtiva diskusija o vaspitavanju dece uskoro eskalira u verbalni sukob, dok svo četvoro roditelja otkrivaju svoje pravo lice.


Ratni konj / War Horse
Režija: Steven Spielberg
Uloge: Jeremy Irvine, Emily Watson, Peter Mullan, David Thewlis, Tom Hiddleston
Smešten u ruralnoj Engleskoj i Evropi za vreme Prvog svetskog rata, War Horse počinje neverovatnim prijateljstvom između konja po imenu Joey i mladića po imenu Albert (Jeremy Irvine), koji ga timari i dresira. Kada ih sile prilika razdvoje, film prati neverovatno putovanje konja dok prolazi kroz rat, menjajući i inspirišući sve one na koje nailazi – britansku konjicu, nemačke vojnike i francuskog farmera i njegovu unuku – pre nego što priča dostigne emotivni vrhunac na ničijoj zemlji. Prvi svetski rat je doživljen kroz putovanje ovog konja – odiseja radosti i tuge, strastvenog prijateljstva i velike avanture.


Vozač / Drive
Režija: Nicolas Winding Refn
Uloge: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks, Christina Hendricks, Ron Perlman, Oscar Isaac
Driver (Ryan Gosling) je preko dana kaskader za brzu vožnju u filmovima, a preko noći radi kao vozač za pljačke banaka. Iako po prirodi usamljenik, Driver se zaljubljuje u svoju lepu komšinicu Irene (Carey Mulligan), ranjivu mladu majku koja biva uvučena u svet podzemlja kada se njen muž Standard (Oscar Isaac) vrati iz zatvora. Nakon pljačke čijim novcem je trebala biti otplaćena Standardova zaštita, Driver završava tako što vozi devojku koju voli dok im se na tragu nalazi grupa opasnih kriminalaca. Kada Driver shvati da gangsteri žele nešto više od novca koji se nalazi u gepeku – Irene i njenog sina – on je primoran da promeni brzinu i suprotstavi im se.


Melanholia / Melancholia
Režija: Lars von Trier
Uloge: Kirsten Dunst, Alexander Skarsgård, Kiefer Sutherland, Charlotte Gainsbourg, John Hurt, Charlotte Rampling
Justine (Kirsten Dunst) i Michael (Alexander Skarsgård) proslavljaju svoj početak braka na raskošnoj žurci u kući njene sestre (Charlotte Gainsbourg) i zeta (Kiefer Sutherland). U međuvremenu, planeta po imenu Melancholia se približava Zemlji…


Moramo da razgovaramo o Kevinu / We Need to Talk About Kevin
Režija: Lynne Ramsay
Uloge: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller, Ashley Gerasimovich
Tilda Swinton tumači ulogu majke Eve dok se 15 godina bori sa sve većim nasilničkim ponašanjem svog prvorođenog sina Kevina (Ezra Miller). Snimljen prema istoimenom bestseleru, We Need to Talk About Kevin istražuje prirodu protiv vaspitanja na jednom novom nivou dok se Evin osećaj krivice postavlja nasuprot Kevinovog urođenog zla.


Martovske ide / The Ides of March
Režija: George Clooney
Uloge: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood
The Ides of March se odvija tokom poslednjih nekoliko dana pre napete političke trke u Ohaju, kada se ambiciozni predstavnik za štampu (Ryan Gosling) nađe usred političkog skandala koji preti da uništi sve izglede njegovog kandidata da se kandiduje za predsednika.


Imamo papu / Habemus Papam / We Have a Pope
Režija: Nanni Moretti
Uloge: Michel Piccoli, Nanni Moretti, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Margherita Buy
Posle smrti pape, treba izabrati njegovog naslednika. Predložen je kardinal koji ne može da podnese teret obaveza koje sa sobom nosi ovaj položaj. Da li je u pitanju depresija ili anksioznost? Da li smatra da je neadekvatan kandidat? Dok svet čeka na novog papu ispred Crkve Sv. Petra u Rimu, u Vatikanu pokušavaju da prevaziđu krizu.

Potomci / The Descendants
Režija: Alexander Payne
Uloge: George Clooney, Shailene Woodley, Judy Greer, Amara Miller, Beau Bridges, Nick Krause
Od Alexandera Payne, reditelja i scenariste Oskarom nagrađenog filma Sideways, stiže The Descendants, ponekad humoristično, a ponekad tragično putovanje Matta Kinga (George Clooney) kao ravnodušnog supruga i oca dve ćerke, koji je primoran da preispita svoju prošlost i prihvati budućnost kada njegova supruga pretrpi nesreću na brodu. Ovaj događaj dovodi do promene u odnosima sa njegove dve mlade ćerke dok se Matt bori sa odlukom da proda porodičnu zemlju na Havajima…


Džejn Ejr / Jane Eyre
Režija: Cary Fukunaga
Uloge: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Judi Dench, Sally Hawkins
Mia Wasikowska i Michael Fassbender glume u ovoj romantičnoj drami snimljenoj prema klasiku Charlotte Bronte. Jane Eyre beži iz zamka Tornfild, gde je radila kao guvernanta za bogatog Edwarda Rochestera. Dok se ogleda u ljudima i emocijama koji su je izgradili kao ličnost, jasno je da je izolovano postojanje – i hladnoća gospodina Rochestera – stavilo na test prilagodiljivost mlade žene, izgrađeno godinama ranije kada je ostala siroče. Ona sada mora odlučno da deluje kako bi osigurala svoju budućnost i suočila se sa prošlošću koja je proganja – i strašnom tajnom koju gospodin Rochester krije i koju je saznala…


Opasan metod / A Dangerous Method
Režija: David Cronenberg
Uloge: Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Vincent Cassel, Sarah Gadon, André Hennicke
Zaveden izazovom nemogućeg slučaja, dr. Carl Jung (Michael Fassbender) uzima za svoju pacijentkinju neuravnoteženu ali lepu Sabinu Spielrein (Keira Knightley). Jungovo oružje je metoda njegovog učitelja, priznatog Sigmunda Freuda (Viggo Mortensen). Oba muškarca pašće pod Sabinine čari.

360 / 360
Režija: Fernando Meirelles
Uloge: Jude Law, Rachel Weisz, Anthony Hopkins, Jamel Debbouze, Ben Foster
Meirelles se vraća saradnji sa Rachel Weisz posle The Constant Gardener, u filmu koji se bavi seksualnim vezama i kako one mogu da pregaze društvene razlike. Situiran u Beču, Parizu, Londonu, Bratislavi, Rio de Žaneiru, Denveru i Feniksu, 360 nudi gledaocu putovanje kroz različite sudbine i društvene slojeve, svetsku panoramu ujedinjenu jednom temom – ljubavlju. Ovo je klasična priča, utemeljena u Vrtešci Artura Šniclera, koja zaokružuje sudbine ljudi na različitim meridijanima.


Dž. Edgar / J. Edgar
Režija: Clint Eastwood
Uloge: Leonardo DiCaprio, Armie Hammer, Naomi Watts, Josh Lucas, Judi Dench, Ed Westwick
J. Edgar istražuje javni i privatni život jedne od najmoćnijih, najkontroverznijih i najzagonetnijih osoba 20. veka. Kao predstavnik sprovođenja zakona u Americi skoro pedeset godina, J. Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio) je bio predmet straha i poštovanja, psovanja i hvaljenja. Ali, iza zatvorenih vrata, on je držao tajne koje su mogle da unište njegov ugled, njegovu karijeru i njegov život.


Avr / Le Havre
Režija: Aki Kaurismäki
Uloge: André Wilms, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin, Kati Outinen
Marcel Marx (André Wilms), poznati boem i pisac koji pokušava da se afirmiše, dobrovoljno se povlači u Avr gde će postati čistač cipela. U malom mestu on se odriče svojih snova i živi skroman život između kafea, posla i žene Arletty (Kati Outinen). Iznenada upoznaje imigranta iz Afrike, koji postaje deo njegovog života. Kada se Arletty razboli, Marcel urođenim optimizmom i verom u ljude još jednom mora da se suprotstavi ljudskoj hladnoći i ravnodušnosti. Ovoga puta međutim, protiv sebe imaće društvo koje vodi zapadnjački model organizacije oličen u policiji koja steže obruč oko malog crnca.


Čelična ledi / The Iron Lady
Režija: Phyllida Lloyd
Uloge: Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd, Anthony Head
The Iron Lady je intimni portret Margaret Thatcher (Meryl Streep), prve i jedine premijerke Velike Britanije. Kao jedna od najpoznatijih i najuticajnijih žena 20. veka, Thatcher je došla niotkuda, premostila barijere među polovima i klasama i postala prva ženu u svetu u kojem su dominirali muškarci.


Dečak sa biciklom / Le gamin au vélo / The Kid with a Bike
Režija: Jean-Pierre Dardenne
Uloge: Thomas Doret, Cécile De France, Jérémie Renier
Cyril (Thomas Foret) je dvanaestogodišnji dečak koga je otac privremeno ostavio u sirotištu. Slučajno naleće na Samanthu (Cécile De France), vlasnicu frizerskog salona koja mu dozvoljava da ostane kod nje. Dečak ne prepoznaje ljubav koju mu Samantha pruža, osećanje koje će mu pomoći da pobedi bes.


Doktor Rej i đavoli
Režija: Dinko Tucaković
Uloge: Paul Leonard Murray, Dragan Bjelogrlić, Ana Sofrenović, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Jana Milić
Postoji neka vrsta “crne rupe” u biografiji slavnog Holivudskog reditelja Nicholasa Raya (Paul Leonard Murray) u periodu između 1963. i 1967. godine. Usled poziva Ratka Draževića (Dragan Bjelogrlić), direktora Avala filma iz Beograda, napustio je svoju mladu suprugu i ćerku i došao u Jugoslaviju. Pored toga što je bio talentovan i genijalan reditelj, Ray je bio i komunista i zavisnik od droga. U to vreme je radio na projektu “Dr & His Devils” zasnovanom na romanu kultnog autora Dilana Tomasa. Dok je u Sjedinjenim državama organizovana potraga za njim, u Srbiji je Ray bio hvaljen i zaštićen, pod nedvosmislenim blagoslovom predsednika Tita. Ali i u “raju” su problemi počinjali da se pojavljuju. Ray je želeo da snimi autorski film dok su Dražević i drugovi imali drugačije ideje.

Nespokojni / Restless
Režija: Gus Van Sant
Uloge: Henry Hopper, Mia Wasikowska, Ryo Kase, Schuyler Fisk
Annabel Cotton (Mia Wasikowska) je mlada pacijentkinja u terminalnom stadijumu raka sa dubokom ljubavlju prema životu i prirodi. Enoch Brae (Henry Hopper) je mladić koji je odustao od života nakon što su njegovi roditelji stradali u nesreći. Kada se ovo dvoje autsajdera upoznaju na sahrani, oni pronalaze dosta toga zajedničkog u svojim sopstvenim životnim iskustvima. Za Enocha to je njegov najbolji drugar Hiroshi (Ryo Kase), duh kamikaza pilota. Za Annabel, to je divljenje prema Charlesu Darwinu i zanimanje za to kako druge vrste žive. Dok ljubav jedno prema drugom raste, tako raste i realnost koja im se približava.

Članak preuzet sa: FEST NS 2012 – od 25. februara do 5. marta: Program | Happynovisad / Film

Pročitajte i ovo:
Fantastične zveri i gde ih naći : Grindelvaldovi zločini - drugi titlovani trejer i najava filma filma
[signoff]
Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close