site hit counter
TV serije

Spirala zločina / Zaplet (Engrenages) – sjajna francuska krimi serija

Drama, misterija, napeta priča, evo preporuke za prave ljubitelje kriminalističkih serija. Pre nego što opširnije počnem da vam pišem o ovoj odličnoj tv seriji, reč dve o kući u kojoj je nastala. Ono što su HBO, AMC za američko tržište to je Canal+ za francusko tržište. Privatna kablovska televizija, prva u Francuskoj, koja upravo slavi 30 godina svog postojanja. Samim tim što ima veliku bazu pretplatnika, Canal+ ima odlične budžete za svoje originalne kreacije, tako da su im tv serije na visokom nivou kvaliteta.

Serija „Zaplet” nudi najgroznije, najprljavije, najmanje romantične slike Pariza koje možete da zamislite, posebno u prvoj sezoni. Sunce nikada ne sija, sve je polomljeno ili prljavo; ili i jedno i drugo. Niko nikada nije ljubazan prema drugima. U suštini prikazuje jednu preterano pesimističnu sliku pariske stvarnosti.

Pred nama su tri jednako važna glavna lika, tri različita života, tri viđenja pravde. Svaka od 48-minutnih epizoda korak je bliže rešavanju slučaja koji je tema serije, ali svaka je epizoda i zasebna priča – inteligentan spoj za ovu žestoku, realističnu kriminalističku seriju.
Realistično snimani leševi u raspadanju, autopsije i ispitivanja te namerna monohromatska fotografija određuju ugođaj. Pokreti kamere držane u ruci, zumiranje i eliptični rezovi uranjaju nas duboko u zamršenu mrežu pravnog sistema Francuske.

Engrenages u bukvalnom prevodu sa francuskog znači “zupčanici”, odnosno skup zupčkanika koji funkcionišu samo ako su svi na svom mestu. Naziv za englesko tržište je Spiral, što je hrvatska televizija odlično prevela kao Spirala zločina. Srpski naslov je manje rečit i on glasi Zaplet.

Pročitajte i ovo:
Fear the Walking Dead - najava nastavka četvrte sezone koja kreće sa emitovanjem 13 avgusta 2018

5817640

Serija je nastala 2005 godine i u njoj pratimo svakodnevicu jedne policijske brigade, mladog idealističkog tužioca, beskrupulozne advokatice i tvrdoglavog istražnog sudije koji svi skupa akteri i “zupčanici” francuske pravne mašinerije.

5590970

Seriju je kreirala Alexandra Clert, scenaristkinja koja je i bivša advokatica. Ona nam donosi odlične i ambiciozne priče koje su svakom sezonom sve bolje i bolje. Trenutno se emituje peta sezona a serije je ostvarila i veliki međunarodni uspeh – otkupljena je u 70-ak zemalja, a veliku je gledanost postigla i u Velikoj Britaniji.

Prikazivana je na hrvatskoj televiziji i, koliko sam mogao da vidim, i na vojvođanskoj televiziji početkom ove godine. Zahvalio bih vam se ako bi u komentarima mogli da napišete dokle se stiglo sa njihovim emitovanjem na tim televizijama.

5865890

Engrenages nam opisuje pozadinu francukse pravosudne mašinerije, od momenta otkrivanja zločina pa sve do procesa, ako do njega dođe. Prikazuje nam birokratiju koja je prečesto glomazna i spora, igre moći i manipulacije među akterima priče.

Tu su panduri, terenci kojima su ruke najčešće vezane od strane nedovoljno hrabrih ili nezainteresovanih šefova; advokati i tužioci, idealisti koji se najčešće sudaraju sa pokvarenim i podmićenim sistemom gde cinici igraju opasne igre koje ih lako mogu prevazići; i na kraju istražni sudija, njuškalo koje traga za istinom, garant pravednog društva koji je spreman na sve da bi se ispoštovalo slovo zakona.

Pročitajte i ovo:
Derdevil (Marvel’s Daredevil) – titlovani tizeri i najava treće sezone

Vizija serije je jednostavna: svako svakog poznaje, ispomažu se ali su i spremni da prevare drugu stranu samo da bi dokazali da su najbolji.

5825940

A to svako radi sa onim što mu je na raspolaganju. Policijsku brigadu koju pratimo predvodi kapetan Laure Berteau, angažovanom policajkom koja se stalno bori sa svojim pretpostavljenima, okorelim birokratama, da istera pravdu na videlo. Da bi u tome uspela, snalazi se kako zna i ume, seza za doušnicima da bi izbegla legalne prepreke koje joj se nalaze na putu.

U seriji je policija prikazana kao stari glomazni brod kome treba mnogo volje i snalaženja da bi se on održao na pravom kursu. Razlozi su nedostatak sredstava, kukavičluk hijerarhije, međusobna idiotska konkurencija za “ekskluzivnost” istraga… Serija ima i svoju dokumentarnu stranu koji nam prikazuje sredinu koja je daleko od našminkanih klišea.

Ovde su policijski operativci prikazani kao ljudi koji rade kao vredni mravi, koji žrtvuju svoj privatnii život i koji ga često i rizikuju, da bi okončali istrage. A što se tiče vizuelnog ambijenta, dekor je zastarela policijska stanica, mračna i siva, koja deluje posve neuredno sa uskim lavirintom hodnika, što je sušta suprotnost sa luksuzom i pozlatama palate pravde. Muzika, to jest njeno odsustvo, je priča za sebe. Nema je mnogo ali kada se čuje u potpunosti ispunjava svoj zadatak: maksimalno povećava tenziju.

5835510

Što se tiče advokata i sudija, poimanje pravde je kod njih relativna stvar. Istražni sudija Francois Robant je izolovan i omražen od strane svojih kolega jer važi za nekog ko je nepokolebljiv u svom viđenju pravde i morala. Iako su to plemenite vrline, gledaoci mogu u njemu videti neumeren ego i bolesnu opsesiju da bude predstavnik bezgrešne pravde. A što se advokata tiče, tu imamo dve strane.

Pročitajte i ovo:
Serije+ #59 : stigao je novi broj besplatnog magazina o tv serijama

Pierre Clement je ambiciozni mladi pravnik, velikog poštenja i vere u svoj posao koji će se suočiti sa bolnom realnošću koja se tiče malverzacija i nezdravih veza između politike, meafije i kriminala. Ta mračna sprega se malo tiče advokatice Josephine Karlsson jer ona prihvata bilo koji slučaj, bez da se opterećuje savešću i moralom, svojim ili svojih klijenata.

5844790

Svi ti likovi, kao što možete da predpostavite, neće oklevati (u najčešćim slučajevima su na to prinuđeni) da flertuju sa nelegalnim aktivnostima da bi sproveli zakon. U pitanju je pesimistično viđenje francuske pravde gde crno/beli svet ne postoji, gde je sve nijansirano i sivo.Ono što je dobro odrađeno u seriji je majstorsko ubacivanje doza humora i emocija, na diskretan način ali uvek u pravom trenutku, kada situacija postane prilično nepodnošljiva ili kada je neki od glavnih likova u opasnosti.

5877410

Nakon prve sezone sa koja nije mogla a da nema opšte prihvaćene klišee (depresivni panduri koji imaju problema sa alkoholom ili drogom, odnsoi pravosuđa i političara…), serija u sledećim sezonama dobija svoj pečat i svoj ritam uvlačeći nas sve više u taj fascinantni ali i nezdravi svet sa kojim u stvarnosti nikako ne bismo hteli da budemo povezani.

5855050

Jedina mana koja može da se nađe seriji je da je ritam snimanja sezona neredovan, recimo četvrta sezona je emitovana 2012 godine a peta tek nakon dve godine. Ali to i nije strašno, ako ste poput mene tek sada otkrili ovu seriju, ima preko 52 epizoda od po skoro sat vremena koje su vam na raspolaganju. Šesta sezona je naručena i trebalo bi da stigne 2015 godine na male ekrane.

Pročitajte i ovo:
Noćni letači (Nightflyers) - titlovani trejler i najava nove serije rađenoj po SF noveli Džordža R.R. Martina

Za kraj, ako volite krimi serije, zaboravite na CSI i slične američke serije, ova serija bi više mogla da se poredi sa serijom Luther. Počnite li da je gledate, nećete više moći da se odvojite od nje jer ćete stalno želeti da znate kako će stvari dalje da se odvijaju. Imate moju totalnu preporuku.

IMDb ocena: 8,5

u boji televizijska serija, Francuska, 2005, 52 minuta

Žanr: krimi, drama, misterija
Režija: Žan-Mark Brondolo (Jean-Marc Brondolo), Manuel Bursinjak (Manuel Boursinhac), Filip Tribua (Philippe Triboit), Paskal Šomej (Pascal Chaumeil), Žil Banije (Gilles Bannier), Viržini Sovur (Virginie Sauveur), Felip Veno (Philippe Venault)
Glavne uloge: Karolin Prust (Caroline Proust), Gregori Fitusi (Grégory Fitoussi), Felip Diklo (Philippe Duclos), Fred Bijankoni (Fred Bianconi), Tijeri Godar (Thierry Godard), Odri Flero (Audrey Fleurot)
Zemlje proizvodnje: Francuska
Broj epizoda: 52 (5 sezone)

Oznake

4 komentara

  1. i ja sam se zarazila sa Zapletom ili Spiralom i totalno je drugacija od svega sto dolazi iz francuske filmske kuhinje mozda mi se zato i svidja uveliko gledam 5 sezonu i mogu reci da je cool serija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close