site hit counter
FilmFilmovi 2011

Drive (Vozač) – Rajan Gosling vas vodi na najbolju vožnju ove godine!

Otkrijte u nastavku članka detaljnu najavu onoga što kritičari kvalifikuju kao kultnim filmom 2011 ili kao filmom godine. Predstavljam vam Drive Nikolasa Vindinga Refna sa Rajanom Goslingom, Keri Maligan, Kristinom Hendriks i Brajanom Kranstonom u glavnim ulogama.

Synopsis: Usamljeni mladić, The Driver, vozi za račun Holivuda preko dana kao filmski kaskader a noću za račun kriminalaca. Ultra profesionalan i škrt na rečima (u filmu glavni glumac ima 27 replika!) ima sopstveni kodeks ponašanja. Nikada nije imao učešća u kriminalnim radnjama osim onim vezanim za vožnju, a za volanom je on najbolji! Šenon, menadžer koji mu nalazi ugovore, nudi Berniju Rouzu, notornom kriminalcu, da uloži u vozilo pomoću koga se njegov pulen može nadmetati na profesionalnim stock car trkama. Ovaj pristaje na to ali nameće svog saradnika Nina u čitav projekat. Tada naš pilot susreće Irenu i njenog mladog sina. Po prvi put u životu se više nije osećao usamljeno. Kada Irenim muž izlazi iz zatvora i biva prinuđen da učestvuje u pljački da bi odužio stari dug, Driver se odlučuje da mu se pridruži i pomogne mu u tome. Ali stvari kreću naopako…Prevaren dvostrukom igrom svojih nalogodavaca i opašnošću koja se nadvila nad Irenom, Driver se odlučuje  da ih progoni jednog po jednog.

Pročitajte i ovo:
Akvamen (Aquaman) - titlovani trejler i najava filma

Drive, režija: Nicolas Winding Refn. Uloge Ryan Gosling, Carey Mulligan, Christina Hendricks, Bryan Cranston. 1h40.

Već od uvodne scene filma, nema šale. Imaćete zadovoljstvo da vidite jednu od najboljih automobilskih potera na filmu u kojoj u noći Los Anđelesa naš junak vozačkim bravurama i svojom Chevy Impalom izvlači pljačkaše iz “nebranog grožđa”. U tih nekoliko minuta režiser postavlja osnove filma: predstavlja glavnog lika, grafički univerzum i atmosferu filma, odličnu tonsku montažu i sjajnu filmsku muziku.

Brzo shvatamo da Vinding Refn nije tu da nam servira prost akcioni film, naprotiv. Drive je nošen svojim ćutljivim vozačem koji svoj život biva promenjenim slučajnim susretom u liftu svoje komšinice Irene (Keri Maligan). Između dve automobilske potere, film sasvim prirodno prelazi na prirodnu i pravednu ljubavnu romansu, da bi opet priča, nakon toga otišla u nasilnom pravcu. Jednostavno moćno odrađeno!

 

Film je ujedno i omaž filmovima sedamdesetih i osamdesetih. Šta reći osim da vam preporučim ovaj film koji iako još nije izašao u naše bioskope zaslužuje epitet kultnog ili filma godine. Ocena 10/10[signoff]

Kliknite na postere i slike da bi ste ih uvećali:

drive drive

drivedrive

 drivedrive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

drive

Oznake

7 komentara

  1. Zasigurno je ovo film vredan pažnje: priča, gluma, režija (koja je nagrađena na poslednjem Kanskom festivalu) i estetika filma zaista obećavaju. Ovaj film definitivno spada u kategariju “obaveznih”!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close