site hit counter
Strip

Dilan Dog – velika prekretnica strip serijala počinje od epizode “Duboki svemir”

Predstavljam vam moj članak od 30-tog septembra 2014 godine u kome sam pisao o ovom broju Dilana Doga

Redovni posetioci Mega bloga znaju da sam veliki (1m93!) fan Dilana Doga. Naš omiljeni junak je ovog meseca u Italiji stigao do 337 redovnog mesečnog broja, a dotični će biti simbol prekretnice u ovom popularnom strip serijalu.

Jer priznaćete, u 337 do sada izdatih epizoda, sa datim okvirom, su sve moguće priče već ispričane i u poslednje vreme stvari baš nisu bile uvek na nivou, po pitanju priča, scenarija, crteža…

15731962_1362638420415437_5673153318624160889_o

U izdavačkoj kući Sergio Bonelli su promenili urednika serijala, kormilo je preuzeo talentovani Roberto Rekjoni (Roberto Recchioni) koji je oko sebe okupio novu ekipu za rad oko novih epizoda našeg istraživača noćnih mora. Za one koji nisu” bili na času” podsetiću da je bio gost odlične strip manifestacije u Nišu “Nifest 2014” koja se održala krajem aprila ove godine. Ovoga puta vam donosim nove detalje o tome šta nas očekuje u novoj sezoni Dilana Doga…

Pre nego što krenete sa čitanjem ovog članka, preporučio bih vam da skoknete i do ovog članka Mega bloga gde prenosim utiske jednog od organizatora Nifesta (takođe velikog fana Dilana Doga), Marjana Milanova, kao i do članka sa sajta Happynovisad.com gde možete pročitati intervju Dejana Ognjanovića sa Rekjonijem.

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- međunarodni festival stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Preneću vam šta piše na Bonelijevom sajtu vezano za promene koje stižu u serijalu Dilana Doga:

Ove jeseni, 27 septembra, stiže na kioske 337 broj  redovne serije Dilana Doga “Spazio Profondo” (Duboki svemir), u boji, po scenariju Roberta Rekjonia, crtež je delo Nikole Mari a kolorisao ga je Lorenco De Feliči.

Naslovnicu je nacrtao Anđelo Stano.

Ova epizoda će se dopasti ne samo ljubiteljima horora već i ljubiteljima naučne fantastike jer se radnja dešava u budućnosti, 2427 godine.

Nalazimo se na stanici UK-Bekam, svemirskom graničnom isturenom položaju carstva Albion. Godina je 2427. Dilan Dog je umro u dvadeset prvom veku.

Zahavljujući svojoj superiornosti, carstvo Albion osvojilo je vasionu… ali i dalje postoje stvari koje izmiču njihovoj kontroli. Stvari koje ne razumeju. Kao što su duhovi, na primer. Nakon mnogih bezuspešnih istraživanja, njihovi naučnici prihvatili su činjenično stanje: suočeni su s nečim što ne mogu da shvate niti da klasifikuju… Za hvatanja ukoštac s tim problemom bio je potreban stručnjak iz oblasti paranormalnog i okultnog… A, vidite, njihova je kultura odavno prestala da neguje praznoverje. Zato su pomno prionuli na pregledanje istorijskih arhiva i tako pronašli obilje materijala o izvesnom istraživaču noćnih mora, koji je živeo početkom dvadeset prvog veka…

Pročitajte i ovo:
Strip blog #4 – blog posvećen devetoj umetnosti i besplatni web magazin o stripu

Dilan se budi iz kriogenog sna na svemirskoj stanici U.S. Beckham, poslednjoj zemaljskoj predstraži naspram carstva Albion. Dilanovo telo nije od krvi i mesa već je sintetičko a njegova svest je samo skup njegovih sećanja.

Zadatak ovakvog Dilana, zajedno sa njegova četiri pratioca, je da rasvetli misteriju duhova koji čine ovaj deo svemira ukletim.

Misija koja će nagnati Dilana da se suoči sa samim sobom i  da istraži beskrajne lavirinte svoje svesti.

“Duboki svemir” je prva etapa regeneracije koja će se osetiti u svim izdanjima Dilana Doga, sa akcentom na povratak korenima, hororu i nemiru koji je pratio Dilanove istrage; dolazak novih likova u serijalu kao i korenite promene kod poznatih likova (Blokova penzija); novi uticaj tehnologije na Dilana; dolazak novog smrtnog neprijatelja…

Dylan Dog 338Projekat će biti nošen talentovanim autorima a među njima su: Paola Barbato, Bruno Brindisi, Giampiero Casertano, Claudio Chiaverotti, Michele Medda, Montanari et Grassani, Marco Nizzoli, Corrado Roi, a pridružiće im se i nova imena koja su se dokazala u današnjoj italijanskoj školi stripa: Akab, Ausonia, Barbara Baraldi, Ratigher, Gigi Simeoni

Dakle, šta će se promeniti u mesečnoj seriji? Skoro sve: narativna struktura, podešavanja, odnosi likova (novih i starih), tehnologija kao i naslovnice.

Narativna struktura:

Kao po običaju Dilanove priče će biti priče za sebe. Čitaoci će moći da uživaju u njima a da nisu pročitali nijednu priču pre ili nakon dotične. U svakom slučaju postojaće subtilni lajtmotiv koji će se prožimati serijalom i povezivati neke epizode, poput tv serija gde postoji nenametljivi kontinuitet povezanosti epizoda.

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- program međunarodnog festivala stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Konfiguracija:

London je savremen multietnički grad, koji u sebi ima “klasične” turističke zone ali i moderne kvartove poput Soutwarka, sa svojim Shard neboderom, ili Istočni London. Grad je pozadina avantura Dilana Doga ali je i i jedan od glavnih likova u serijalu.

Likovi:

Inspektor Blok, prijatelj i očinska figura će otići u penziju iz Skotland Jarda. Blok će napustiti London i njegov suludi ritam života da bi se proveo stare dane na selu ali će uvek biti spreman da pomogne Dilanu kada to bude trebalo.

Skotland Jard će dobiti novog inspektora, njegovo ime je Karpenter. Afričkog porekla je, čvrste profesionalne etike koji smatra Dilana šarlatanom koji koristi slabosti svojih klijenata. To će i dokazati tako što će pocepati Dilanovu staru policijsku legitimaciju koja mu je često pomagala u svojim istragama.

Pored njega će se pojaviti i novi lik u policiji (umesto Dženkinsa?), detektviku Raniu, ženu muslimanskog porekla, vernu saradnicu inspektora Karpentera ali koja nije neprijateljski raspoložena prema Dilanu.

Nova opasnost po Dilana i ostatak sveta je Džon Gost (John Ghost), hladnu inkarnaciju zla koja će zameniti Xabarasa, raniju Dilanovu noćnu moru.

John-Ghost-1 John-Ghost-2

Tehnologija:

Dilan prezire tehnologiju, ali s obzirom na zanimanje koje ima, ne može više bez nje. Gručo će imati ulogu posrednika između Dilana i tih “paklenih naprava”. On će koristiti smartfon koji će imati operativni sistem sa ženskim glasom, “karakternim” softverom punog humora, koji će odlično sarađivati sa Gručom ali će biti odbojan prema Dilanu.

Pročitajte i ovo:
Zlatna serija #5 - Priče iz baze "Drugde"

Naslovnice:

Anđelo Stano (Angelo Stano), početni crtač naslovnica Dilana Doga će ponovo preuzeti naslovnice mesečnih izdanja. Već poslednju godinu dana su naslovnice doživele konceptualni i grafički restajling. Nisu kreirane da ilustruju priču ili neku scenu iz stripa već imaju za cilj da prenesu delić atmosfere koju će čitalac pronaći u stranicama stripa

Pa, dragi moji prijatelji, sve ovo na papiru deluje veoma obećavajuće, jedva čekam da mi dotični brojevi dospeju šaka. Lično sam optimista, mislim da je Dilan dospeo u prave ruke i da će novi pravac koji će serijal doživeti imati uspeha kod fanova. Mada…ima da se načekamo jer trenutno izdanje Veselog četvrtka je stiglo do italijanskog broja 295 tako da nas do gorepomenutog broja 337 dele 42 broja/meseca odnosno 3 i po godine, strip izlazi kod nas tek početkom 2018 godine!

Oznake

Jedan komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close