site hit counter
TV serije

Digitalni ugljenik (Altered Carbon) – prvi titlovani tizeri i najava nove Netfliksove tv serije

Netflix je obelodanio prve obećavajuće kadrove svoje nove naučno fantastične tv serije Altered Carbon, baziran na istoimenom književnom bestseleru.

Nakon bioskopskog hita Blejd Raner 2049 (Blade Runner 2049), sajberpank žanr nam stiže i na male ekrane zahvaljujući tv adatpaciji romana Ričarda Morgana (Richard Morgan) izdatog 2002 godine, prevedenog u nas 2013 godine u izdanju Lagune kao Digitalni ugljenik.

Glavnu ulogu u seriji će imati Joel Kinnaman (poslednji put smo ga videli u filmu Odred samoubica (Suicide Squad) kao Rick Flag). Radnja se dešava u XXVI veku i pratićemo Takešija Kovača, ubijenog bivšeg elitnog vojnika koji se budi u novom telu, jer tehnologija omogućava digitalno prebacivanje svesti nakon smrti u novo sintetičko telo.

Biće sačinjena od 10 epizoda i biće dostupna za gledanje počev od 02/02/2018 godine.

Donosim vam kratki opis pomenute knjige kao i malu recenziju iste.

Bivši pripadnik Poslanstva UN Takeši Kovač ginuo je i ranije, ali njegova poslednja smrt bila je izuzetno bolna. Odaslan sto osamdeset svetlosnih godina od kuće, učitan u telo u Bej Sitiju (nekadašnjem San Francisku, sada sa zarđalim, oronulim mostom Golden Gejt), Kovač uranja u mračno srce mutne, dalekosežne zavere gnusne čak i po merilima društva koje se prema „postojanju“ ophodi kao prema nečemu što se može kupiti i prodati. Za Kovača je metak koji mu je prostrelio grudi tek početak…

Evo šta o ovoj knjizi kažu na sajtu http://www.art-anima.com/

Pročitajte i ovo:
Okružen mrtvima (The Walking Dead) - titlovani Comic Con trejler i najava premijere devete sezone

““Digitalni ugljenik”, roman prvenac britanskog pisca Ričarda Morgana, raznovrsni je kalem naučne fantastike, trilera i krimi romana. Roman odiše atmosferom starih detektivskih noir filmova, a tempo radnje je dobro odmeren. Čitaocu se daje vremena da uzme dovoljno vazduha pre nego što iznova zaroni u vratolomne akcije zajedno sa glavnim likom.

A on je Takeši Kovač. Brutalni, testosteronom nabijeni bivši pripadnik misterioznog Poslanstva – vojske najamnika. U više različitih svetova osuđivan, proterivan i ubijan. On je anti-junak i ne čudi što je njegova priča siva, na tankoj liniji između dobra i zla, brutalnosti i osećaja pravde, a njegov put obiluje seksom, ubijanjem i mučenjem. Iako u početku izgubljeni čovek u tuđem svetu, u tuđem telu, Takeši Kovač se brzo uklapa u spletke i zakulisne igre u visokim krugovima globalističke vlasti 25. veka. Grube igre i vanzakonje su teren na kom se on najbolje snalazi.

Pisac jednostavan zaplet, koji se svodi na potragu glavnog lika za ubicama svog poslodavca, komplikuje uvlačenjem svog lika u razne avanture. Takeši Kovač će sledeći tragove proći kroz razne bizarne situacije, biće prinuđen da poslednjim snagama spašava živu glavu, ali će bivati uvučen i u razne seksualne avanture – detaljno opisane i izuzetno perverzno osmišljene.

Svet u romanu, mada, naizgled drugačiji, zasnovan na visokoj tehnologiji i raznim digitalnim spravicama, u osnovi i po pravilima na kojim počiva, nije daleko od našeg. Kapitalizam je u svom najgnusnijem obliku i dalje zastupljen, novac sve može kupiti: zabavu, ljude pa čak i ponovni ili dvostruki život. Tehnološki napredak neumitno dovodi do degradacije društva i duhovnog bića. Moral je subjektivna kategorija, pravila i zakoni su izgrađeni tako da vežu jednu grupu ljudi, istovremeno dajući slobodu drugima. Uz moralno izgubljeni svet idu i moralno izgubljeni likovi. Pisac ih često vodi iz krajnosti u krajnost, testira na razne situacije i svaki put njihove izbore čini opravdanim.

Pročitajte i ovo:
Noćni letači (Nightflyers) - titlovani trejler i najava nove serije rađenoj po SF noveli Džordža R.R. Martina

“Digitalni ugljenik” je uvodni deo serijala o Takeši Kovaču, ipak, roman može da se čita i kao zasebno delo, jer se avantura glavnog lika na zemlji završava. Pretpostavka je da ćemo u nastavku, u “Slomljenim anđelima”, uz nove uzbudljive pustolovine glavnog lika imati više uvida u herojevu prošlost, u događaje koji su ga oblikovali, ali nema sumnje da će nas pisac još jednom zadiviti idejama i postavkama svog izmaštanog sveta.

Filip Filipović”

Via
Netflix
Izvor
Art-anima.comDelfi.rs
Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Close
Close