site hit counter
FilmFilmovi 2012

Clip (Klip) – filmski prvenac rediteljke Maje Miloš

Evo najave novog domaćeg filma u režiji Maje Miloš, za koji kaže da u njemu možemo videti “splavove, tuče, poljupce, bes, seks, drogu i narodnjake”. Eksplicitan i beskompromisan pogled na deo naše današnje omladine.

Clip (Klip)

Žanr: Drama

Režija: Maja Miloš

Uloge: Isidora Simijonović, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Monja Savić, Jovana Stojiljković, Vukašin Jasnić i Vladimir Gvojić. Direktor fotografije je Vladimir Simić, a montažer Stevan Filipović

Opis filma: Jasna je tinejdžerka koja živi okružena oskudicom beogradskih predgrađa. Otac joj je teško bolestan i besna je na sve i na svakoga, uključujući i sebe. Zaljubljena je u Đoleta, dečka sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela. Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimantisanjem u seksu, drogama i izlascima, sve vreme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. U tom surovom okruženju ipak se rađaju ljubav i nežnost.

[quote]
Debitantski igrani film rediteljke Maje Miloš “Klip” osvojio je nagradu za najbolji film na Festivalu u Roterdamu, kao i nagradu holandskih filmskih kritičara.

Film “Klip” rediteljke Maje Miloš osvojio je nagradu za najbolji film “Tiger Award” na upravo završenom 41. Internacionalnom Filmskom Festivalu u Roterdamu. Takođe, osvojio je i KNF nagradu holandskih filmskih kritičara koja pomaže distribuciju filma u ovoj zemlji.

Pročitajte i ovo:
Kin - titlovani trejler i najava filma

U obrazloženju nagrade za “Klip” se kaže: “Energično , buntovno, autentično, iskreno i otkrivajuće delo, koje modernim sredstvima opisuje “mobilnu” generaciju, koja dokumentuje svoj život snimcima na mobilnom telefonu. “Klip” postavlja mnoga pitanja i ne daje odgovore.”

Film je prikazan u okviru zvaničnog takmičarskog programa “Tiger Award Competition”, a to mu je ujedno bila i svetska premijera kao i prvo zvanično učešće jednog srpskog filma na ovom svetskom festivalu A kategorije.
VIA: “Klip” Maje Miloš najbolji film Festivala u Roterdamu | Filmovi za gledanje, repertoar bioskopa, bioskopi u Beogradu | nadlanu.com[/quote]

Internacionalni filmski festival u Roterdamu ima reputaciju avangardne manifestacije ali stalbi posetioci festivala su ipak bili iznenađeni srpskim filmom “Clip”, rediteljskom dugometražnom prvencu rediteljke Maje Miloš.Clip by Maja Milos (IFFR 2012)Film istražuje život mlada četrnaestogodišnje adolescentkinje Jasne (Isidora Simijonović), čiji je otac na jakim terapijama i koji vodi borbu za svoj život, a kojoj je izgleda jedina briga gde će biti sledeći tulum sa alkoholom i lakim drogama ili da vodi ljubav sa svojim momkom-koji-to-i-nije Đoletom (Vukašin Jasni).

Odnos između Đoleta i Jasne je nezdrav: on je dominira a ona se stalno vraća njemu poput jer je za nju poput neke droge koja joj pomaže da zaboravi. Ono što je još uznemiravajuće je da ona sve snima svojim mobilnim telefonom. Sve se odvija da kao da bi prestala da postoji, uvučena u sve moguće ekstreme, ukoliko njen život ne bi bio ovekovečen videom.
Film ima i eksplicitnih seksualnih scena, za koje ekipa filma tvrdi da je rađena dublerima (nejasni snimci sa mobilnog olakšavaju posao)  jer glavna glumica za vreme snimanja filma je imala samo 13 godina kada je započeto snimjanje filma.

Pročitajte i ovo:
Glass - titlovani trejler i najava filma

Centralna ličnost filma je Jasna ali značajnu ulogu imaju i njene drugarice jer bez njih bi naša junakinja bila ista  poput hiljada adolescentkinja bez moralnih repera i samopoštovanja. Iako film eksplicitno ne pominje ratna događanja, koja su se dešavala pre njihovog rođenja, kao razlog  moralne pustoši omladine, evidentno da su ona uzrok svemu i da utiču na Jasninu generaciju.

Film će biti prikazan u bioskopima počev od 08/03/2012.

Maja Miloš (director), Clip(Serbia), world premiere in IFFR's Tiger Awards Competition.

[quote]Deo intervju Maje Miloš sa sajta: Domaći film koji morate pogledati | Urban MAG
Kada će i gdje moći da se vidi film Clip i šta možemo da očekujemo?
Premijera filma će biti na festivalu u Roterdamu koji se održava od 25. januara do 5. februara. Još ne znam tačan datum premijere u Srbiji, ali biće ubrzo nakon festivala. Film će biti u bioskopima i nadam se da ćete ga tamo i gledati, da nećete čekati da se pojavi torrent. Mislim da bi bila prava šteta gledati film na kompjuteru, jer prizore koje možete da vidite u filmu niste navikli da gledate na velikom platnu. Ja očekujem da ćete da uživate i da će film da vas pomjeri jer mislim da je težak, a vi možete u filmu da očekujete splavove, tuče, poljupce, bes, seks, drogu i narodnjake.

Trailer djeluje provokativno, da li je i film takav?
Kad smo pravili trailer, nismo željeli ništa da otkrijemo, samo da prenesemo utisak filma. Film je bezobrazniji, beskompromisniji i emotivniji od trejlera. Nismo želeli da najuzbudljivije stvari stavimo u trejler da bi postojao razlog da se pogleda ceo film. Mislim da je provokativno u filmu to što se bavi stvarnim problemima u Srbiji, dosta ogoljeno i direktno, bez okolišanja i ružičastih naočala.Gde je sniman film, koliki je bio budžet, kako si birala ekipu?
Film je sniman u Beogradu, uglavnom u predgrađu. Svi mi koji smo radili na filmu se poznajemo dugi niz godina i radili smo zajedno još kao klinci na fakultetu. Prirodno se nametnula ekipa. Glumce smo dugo tražili. Kasting je trajao oko dvije godine. Željela sam da tinejdžere igraju tinejdžeri, koji bi doprinjeli autentičnosti filma. Mislim da smo pronašli nevjerovatno talentovane mlade ljude bez iskustva rada na filmu koji su se upustili u ludilo simanja filma. Oni su na čelu sa glavnom glumicom Isidorom Simijonović dali nemjerljiv doprinos. Ona je imala 14 godina kad smo počeli da snimamo dok su ostali bili par godina stariji od nje. Glavnu mušku ulogu igra mladi reper Vukašin Jasnić poznatiji kao Marlon Brutal. Film ima dosta teških dramskih scena, scena seksa, scena nasilja, tako da smo imali duge i intenzivne pripreme da bi svi bili spremni.[/quote]
Cast & Crew, Clip (Serbia), world premiere in IFFR's Tiger Awards Competition.

Oznake

3 komentara

  1. Nesto kao sto je snimljen davno 80-tih film “Pejzaz u magli”,sa Tihomirom Arsicem i Anom-Marijom Petricevic.Gledao sam “Klip”sinoc.Sve je to istina sta se desava sa mladima u drustvu.Ne krivim njih,nego politiku u koju su uvuceni.Od 1 do 10,moja ocena je 5.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close