site hit counter
FilmFilmovi 2017

Bright, Bad Boys 2 u zemlji orkova i vilenjaka… Moj pogled na film

Odgledao sam film Bright,  odličan “buddy movie” koji se ne pretvara da je nešto drugo, scenario filma ima slabosti ali novoformirani duet odlično funkcioniše. I zbog toga sam zadovoljan viđenim.

Ovih dana kritičari bacaju drvlje i kamenje na ovaj film (ne)zasluženo ili je to samo zato što se radi o Netflix produkciji. Kako god, kritičari nisu bili nimalo nežni. I lično se pitam zašto? Postoje filmovi koji su 100 puta gori od ovog ali nisu imali takav tretman.

Činjenica je da Bright Davida Ayera nije remek delo godine. Film je tipična energična mešavina Bad Boys 2 i starih pandurskih buddy filmova. Sve je to stara bioskopska škola začinjena brutalnošću i vulgarnošću, ali bez da se prelazi granica u bilo kom trenutku, i ekipa filma nedvosmisleno stoji iza tog koncepta.

Da se vratim radnji ovog akcionog filma, za one koji nisu bili na času: ona se dešava u  alternativnoj stvarnosti gde je svet naseljen ljudima, vilenjacima, orcima i drugim mitskim kreaturama koje se trude da imaju zajednički suživot. Vodeće uloge imaju Will Smith (Ward) i Joel Edgerton (Jakoby),  tumače ulične policajce koji potiču iz različitih sredina. I jedan od njih je…ork. Tokom noćne patrole suočavaju se sa događajima koji će uticati na njihovu budućnost i metamorfozu njihovog sveta.

Pročitajte i ovo:
Akvamen (Aquaman) - titlovani trejler i najava filma

Ono što je slaba karika filma je scenario. Da, ceo deo filma gde preživljavaju u maniru shoot-em-up video igara je krajnje zabavan; da, atmosfera Lord of the Rings in the hood je dobra. Ali problem je u mitologiji filma koju žele da nam predoče.

Solidan kao cop show film obiluje referencama o prastarim ratovima i velikoj pobedi, o strašnom poraženom monstrumu koje želi da se vrati i ponovo pokori svet. Ali kada se film završava ima se osećaj da je odgledana epizoda X-Files ili Lost-a.

Odatle, pretpostavljam, sva frustriranost kritičara. Mada će ih možda smiriti vest da je nastavak filma već naručen i da će kreatori istog imati priliku da prodube i prošire priču. Kako god, disbalans između scenarija i akcionog dela filma čine da je po meni ovo ipak bilo pozitivno i zabavno filmsko iskustvo.

Jer imam sve pohvale za tandem Smith/Edgerton. Will Smith je u ovom filmu na poznatom terenu i može delovati kao deja vu ali on to radi sa takvom lakoćom da to ne umanjuje naše zadovoljstvo. Joel Edgerton je odličan u ulozi orka koji je ujedno opak ali i “smotan kao palačinka”.

Filmski recept koji je David Ayer ovde primenio neće iznenaditi nikoga ali je daleko od istine da je ovo najgori film 2017 godine, i po meni je preterano. Da je filmu više posvećena pažnja vezano za mitologiju univerzuma i nečeg konktretnog oko gospodara Tame, kritičari bi bili zadovoljniji.

Pročitajte i ovo:
Južni vetar - prvi trejler i najava domaćeg filma Miloša Avramovića

U svakom slučaju, ja vam mogu samo lično preporučiti ovaj film ukoliko ste fanovi heroic fantasy univerzuma i dobrih akcionih filmova, zabavićete se zagarantovano “za sve pare”.

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close