site hit counter
TV serije

Boš (Bosch) – najava treće sezone i spisak obrađenih romana po sezonama

Fanovi poput mene to već znaju ali ako su zaboravili da ih podsetim da je nova, treća, sezona krimi tv serije Boš (Bosch) u celosti dostupna na Amazon Prime Video od 21 aprila.

Ljubiteljima krimi romana Majkla Konelija je Hari Boš stari znanac. Rođen 1950 godine, Hari Boš je imao teško detinjstvo nakon ubistva svoje majke a rat u Vijetnamu će takođe ostaviti dubok trag na njega.

Upoznali smo se sa njim u prvom Konelijevom romanu The Black Echo 1992 godine. Od tada je Koneli potpisao preko 20 knjiga u kome je detektiv iz Los Anđelesa glavni protagonista. Na malim ekranima je njegovu ulogu dostojno preuzeo Titus Veliver.

Radnja serijea odlično prati romane i mnoge detalje ćete prepoznati iz njih (džez muzika, Bošova kuća, planinski kojot…) kao i odnose Boša sa ostalim likovima (kolege s posla, tužiteljica, patolog, novinari, partner Edgar, šef Irving).

Za one koji nikad nisu čitali Konelija i njegovog junaka inspektora Boša, najtoplije preporučujem knjige koje se mogu naći u izdanju Narodne knjige i Lagune, jer knjiga je ipak uvek bolja od serije ili filma.

Inače za njih će ovo delovati kao klasični policijski procedural u kome se rešavaju ubistva.

Verujte, ipak to nije, jer Hari Boš je veoma kompleksna ličnost koga proganjaju stari demoni.

Iza tv adaptacije stoji Erik Overmajer i naravno inspirisao se romanima, prepletajući priče međusobno. Knjige nisu ekranizovane hronološki pa eto malog vodiča koje su knjige za sada obrađene u dosadašnje tri sezone.

Pročitajte i ovo:
Fear the Walking Dead - najava nastavka četvrte sezone koja kreće sa emitovanjem 13 avgusta 2018

U prvoj sezoni su obrađeni sledeći naslovi: (City of Bones, 2002), (The Concrete Blonde, 1994) i (Echo Park, 2006).

U drugoj sezoni se radi o knjigama: (Trunk Music, 1997) (knjiga je izdata u Hrvatskoj pod naslovom Mafijaška svirka), (The Last Coyote, 1995) i (The Drop, 2011).

A treća sezona obrađuje knjige: (The Black Echo, 1992)(A Darkness More Than Night, 2001).

Ne treba da vam napominjem da je četvrta sezona već naručena 😉 .

Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close