site hit counter
Web

Bookmate : jedna aplikacija, bilo koji uređaj, neograničeno čitanje elektronskih knjiga na srpskom jeziku

Kad je o elektronskim knjigama reč, u Srbiji one gotovo da nisu postojale, pa smo morali da se na različite načine dovijamo kako da čitamo knjige elektronski, ali sada je u Srbiji zvanično počeo sa radom Bookmate​, servis za čitanje elektronskih knjiga.

Za slučaj da još niste imali priliku da isprobate servis: Bookmate i DELFI knjižare časte! https://sr.bookmate.com/code

A u nastavku članka možete se pobliže informisati o svemu ovome i pogledati video recenziju ovog servisa.

27 novembra 2017, nakon godinu dana pažljive pripreme, u Srbiji lansiran internacionalni servis za čitanje elektronskih knjiga, Bookmate. Prvi servis ovog tipa u Srbiji, koji omogućava čitanje neograničene količine knjiga u okviru mesečne pretplate (čija visina je niža od cene jedne knjige u knjižari), na Balkan dolazi nakon prošlogodišnjeg uspešnog lansiranja u Skandinaviji, kao i velike popularnosti u 18 drugih zemalja u kojima je prisutan. Bookmate katalog broji preko 850 hiljada knjiga, na dvanaest jezika – uključujući 1500 naslova na srpskom jeziku i 300 hiljada knjiga na engleskom jeziku. Bookmate je na domaćem tržištu već uspostavio saradnju s najvećim izdavačima, poput Lagune, Vulkana, Čarobne knjige, Znanja, Paladina, Tardisa, Otvorene knjige, Odiseje, a do proleća će biti priključeno još lokalnih izdavača.

Bookmate, biblioteka za čitanje elektronskih knjiga, moj klijent koji je u novembru prošle godine lansirao servis na svom 19. tržištu – u Srbiji – danas je na srpskom tržištu uradio nešto što nikada do sada nije: pokrenuo je pretplatne kartice kojima je moguće započeti ili dopuniti članarinu. Kartice dolaze u vrednosti jedan, tri, šest i dvanaest meseci i idealan su poklon dragoj osobi koja voli da čita, ali ujedno i jednostavno sredstvo za dopunu sopstvenog Bookmate naloga onda kada korišćenje platne kartice u internet okruženju iz bilo kog razloga nije opcija. Ove kartice za elektronsku biblioteku je moguće pronaći na 42 lokacije širom Srbije: tamo gde im je i mesto, među ostalim sjajnim knjigama, u Delfi knjižarama.

Svi koji me prate, već znaju ponešto o servisu Bookmate: broji bez malo milion naslova na različitim jezicima, od čega preko 300.000 na engleskom i oko 1.500 na srpskom jeziku, dostupan je putem računara, ali i preko mobilnih aplikacija za iOSAndroid i Windows telefone i tablete. Među izdavačima iz regiona čije naslove već možete pronaći na ovom servisu, nalaze se Laguna, Čarobna knjiga, Vulkan, Otvorena knjiga, Znanje, Paladin i Odiseja, a ja upravo gledam u još vruće ugovore sa još četiri popularna izdavača čija izdanja će biti dostupna od sredine aprila ove godine. Bookmate je, kada su knjige u pitanju, ono što je Netflix za video sadržaje, a Spotify za muziku – katalog bez granica, koji uz mesečnu pretplatu, u visini cene jednog broširanog izdanja, možete listati satima ili danima, u zavisnosti od toga da li čitate samo na svom ili na još nekom jeziku. Prvi put je jedan ovakav servis odlučio da ozbiljno zaigra na srpskom tržištu – prvi put i uz puno pozitivne energije i dobre volje. Sve ovo me, na mnogo načina, čini ponosnim.

Sajmona Dunlopa, osnivača kompanije Bookmate, upoznao sam u novembru 2016. godine. Naše poznanstvo je započelo tako što sam ja bio dovoljno nepristojan da mu pošaljem poslovnu ponudu na privatni mejl, a on dovoljno zaintrigiran da doleti iz Moskve u Kopenhagen i upozna me. Niti sam ja krio želju da radim za Bookmate, u Skandinaviji i na Balkanu, niti je on “tvrdio pazar” i pravio se nezainteresovanim, što je, veoma moguće i presudilo tome da saradnja započne tako brzo i tako intenzivno. Lansiranje servisa na Balkanu smo pripremali od februara do novembra 2017. i odlučili da Srbija, kao zemlja u regionu sa najozbiljnijom izdavačkom i knjižarskom scenom, bude tačka od koje ćemo početi širenje na Balkanu.

Da li smo zadovoljni prvim rezultatim? O da! “Srbi ne vole da čitaju,” ta besmislena rečenica koju ćete čuti toliko puta tokom manje ili više ozbiljnih razgovora, nema baš nikakvo uporiše u realnosti. Srbima pisana reč prija i Srbi imaju jaku istorijsku vezu sa pisanom rečju. Srbi imaju najveći Sajam knjiga u tom delu Evrope i velike, lepe knjižare prepune svežih svetskih i domaćih naslova. Srbi imaju najpopularnije svetske autore prevedene na srpski, nekada ni pun mesec nakon izdanja u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Američkim Državama. Srbi neprestano bulje u ekrane svojih mobilnih telefona, gde god se nalazili – ako im daš lak, praktičan i pristupačan način da sa istih tih ekrana čitaju još nešto osim blogova i statusa na društvenim mrežama, Srbi će to znati da iskoriste.

Bilo da ste se u prvu biblioteku upisali kao klinac u osnovnoj školi, ili da ste ljubav prema knjizi otkrili nešto kasnije, kada ste se jednom zapitali kako ubrzati prespori dan na plaži – dajte šansu elektronskoj biblioteci koja staje u svaki džep i ide svuda sa vama. Zaljubićete se u knjigu prvi put ili iznova, sasvim sam siguran.

Evo i jedne video recenzije koja će vas pobliže upoznati sa ovom aplikacijom:

Da li ste već probali ovu aplikaciju? Ako jeste, ostavite nam vaše utiske u komentarima članka i podelite vaša iskustva sa ostalim posetiocima Mega bloga.

 

Izvor
Marin MilosavljevićBookmate
Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close