site hit counter
Strip

16. Međunarodni salon stripa, SKC, Beograd 27-30.09.2018

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti koji organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Salon je najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji, i jedna od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.

Kao tradicionalna manifestacija, Salon se svake godine održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra, u svim prostorima SKC-a. Kroz izlagački i edukativni program, Salon je koncepcijski  zasnovan na: takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta;gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

R E Č  U R E D N I K A

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.

Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, Studentski kulturni centar je, kao jedan od prvih aktera u toj inicijativi, uspeo da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.

Ako je SKC od svog osnivanja pa u svakoj deceniji prošlog veka bio, u svetskim okvirima, relevantno mesto savremene umetnosti, posebno alternativnih oblika umetničkog izražavanja, konceptuale i rokenrola, sigurno je i u protekloj jednoj i po deceniji novoga veka na autentičan način, i opet na svetskom nivou, obeležio domaću umetničku scenu programom devete umetnosti.

Pročitajte i ovo:
Strip blog #4 – blog posvećen devetoj umetnosti i besplatni web magazin o stripu

U najboljoj tradiciji svojih blistavih istorijskih iskustava i u precizno predviđenom programskom prostoru se već 16 godina, sa izuzetnim uspesima, odvija SKC-ov Salon stripa – veliki međunarodni festival, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

Potencirajući artistički karakter stripa i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovativnost u stripu, publici prezentuje i radove posebne likovne  poetike i  na taj način razbija stereotipe o ovom umetničkom mediju.

U proteklih šesnaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 2000 strip autora iz 58 zemalja sveta. Od njih oko 800 u kategoriji takmičara do 15 godina starosti, a u revijalnom delu programa gostovali su kako najeminentniji svetski autori tako i pioniri srpskog stripa kao laureati Specijalnog priznanja Salona za životno delo i doprinos srpskom stripu.

U naporima da se postigne potreban nivo kvaliteta programa, pripremanje svakog pojedinačnog festivalskog izdanja iziskivalo je ogroman rad i velika ulaganja.

Da bi se Salon održao kao manifestacija međunarodnog renomea uprava SKC-a  na čelu sa direktorom Slavoljubom Veselinovićem, u ovaj festival je počela da ulagaže značajna infrastrukturna i finansijska sredstva, uspevši ne samo da održi već i da unapredi festival, a sve u želji da na međunarodnom nivou, na jednom mestu sabere neosporne kvalitete stripa, i kroz ovakav događaj, devetu umetnost udostoji elitističkog nivoa i zvanja, što ona sama po sebi to i zaslužuje.

Pročitajte i ovo:
Striporama 2018- međunarodni festival stripa i pop kulture, 09-12 avgust 2018, Niš

Program ovogodišnjeg, 16. po redu, Međunarodnog salona stripa će proteći u znaku obeležavanja 50 godina od pokretanja popularnih strip edicija novosadskog Dnevnika – Zlatna serija i Lunov Magnus Strip, za koje možemo reći da su obeležile jugoslovensku i srpsku pop-kulturu od kraja šezdesetih do prve polovine devedesetih godina prošlog veka. S tim u vezi je, na Salonu, i profilisano gostovanje proslavljenog srpskog strip autora Miodraga Mikice Ivanovića,  koji je za LMS i ZS ilustrovao oko 120 naslovnica (Veliki Blek, Zagor, Mister No, Kapetan Miki, Kit Teler). Radio u Dnevnikovom timu na licencnim izdanjima Velikog Bleka. Nactrao oko 40 epizoda Nindže za Dečje Novine iz Gornjrg Milanovca. Nacrtao  nekoliko epizoda YU Tarzana itd.

Tokom festivala, Mikica Ivanović će u više navrata potpisivati sveske i crtati junake LMS-a i ZS posetiocima programa Salona stripa 2018.

Predstavljanje plejade najznačajnijih Bonellijevih junaka, na Salonu nastavlja se predavanjem Zorana Đukanovića Ken Parker – strip koji je promenio prirodu vesterna i Bonelli stripove i, zajedno sa Dušanom Mladenovićem,  panel diskusijom o jubileju 70 godina legendarnog Teksa Vilera koji je, primera radi, u doba procvata “špageti” vesterna, bio štampan u tiražima od blizu milion primeraka.

Uzimajući u obzir još jedan jubilej srpskog stripa – 60 godina stripa Nikad robom i 55 godina istoimene edicije, uredništvo Salona stripa je priredilo retrospektivnu izložbu, do sada neizlaganih i neviđenih strip radova Desimira Žižovića Buina (1920-1996), kome će ove godine izdavačka kuća Dečje Novine Dositej i opština Gornji Milanovac, na Salonu stripa u SKC-u, posthumno dodeliti  nagradu Srećko Jovanović.

Gostovanje Tonija Fejzule, španskog strip autora i profesora (rođenog u Beogradu), koji već nekoliko godina radi za čuvenu izdavačku kuću Dark Hors, i program animiranih filmova oskarovca Mihaela Dudok de Vita u redakciji Andrijane Ružić su ekskluzivitet programa ovogodišnjeg Salona.

Pročitajte i ovo:
Zlatna serija #5 - Priče iz baze "Drugde"

Osim svoje retrospektivne izložbe i predavanja, Toni Fejzula će se beogradskoj publici predstaviti i svojim novim albumom Dead Inside koji je, ovom prilikom, za našu čitalačku publiku, prevela i objavila beogradska izdavačka kuća System Comics.

Posebno izdvajamo i film posvećen sudbini strip autora Veljka Kockara, velike nade predratnog srpskog stripa, Poslednja avantura Kaktus Bate, u režiji Đorđa Markovića, a po ideji Aleksandra Zografa, kao remek-delo domaće dokumentarno-animirane filmske produkcije.

Međunarodni salon stripa SKC Beograd se svake godine, tradicionalno, održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra. Zvanični program 16. salona stripa biće realizovan od 27. do 30. septembra 2018. godine u svim prostorima SKC-a. Izložbe i prateći programi festivala trajaće do 12. oktobra 2018. godine. Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta.

Dobrodošli u SKC, na naš najveći festival devete umetnosti!

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

16.MEĐUNARODNI SALON STRIPA

27-30. 09. 2018. 

(Izložbe i prateći program Festivala: 27.09 -12.10. 2018.)

PRESS KONFERENCIJA SALONA STRIPA 2018:

SREDA, 26. 09. 2018. (13:00), Happy Centar SKC

SVEČANO OTVARANJE SALONA

 ČETVRTAK, 27. 09. 2018. Velika sala SKC 

                             19:00: OTVARANJE IZLOŽBI SALONA                   

20:00: DODELA NAGRADA

19:00 – 21:00: OTVORENO KOSPLEJ TAKMIČENJE ZA NAJBOLJI KOSTIM, NAJORIGINALNIJI IZBOR LIKA I NAJBOLJE DOČARAN LIK IZ SVETA STRIPA  / NAGRADE GRAFIČKE RADIONICE EDGE ART, DOMAĆIH STRIP IZDAVAČA I ORGANIZATORA FESTIVALA

GOSTI SALONA: 

 • TONI FEJZULA (ES)
 • MIKICA IVANOVIć (RS)
 • VELJKO KRULČIĆ (HR) 
Pročitajte i ovo:
Veseli četvrtak: noviteti avgusta - Dilan Dog, Čiko, Brad Baron, Zagor

 

PROGRAM FILMA I ANIMACIJE: 

 • ANDRIJANA RUŽIĆ: MICHAEL DUDOK DE WIT (NL) – ANIMIRANI FILMOVI, predavanje / projekcija filmova
 • ALEKSANDRAR ZOGRAF, ĐORĐE MARKOVIĆ (RS): “POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE“, dokumentarno-animirani film o Veljku Kockaru

SPECIJALNE NAGRADE I PRIZNANJA: 

SPECIJALNO PRIZNANJE SALONA 2018. ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU:

Dobitnik: Aleksa GAJIĆ (1974), Beograd, Srbija

(Komisija za dodelu priznanja za doprinos srpskom stripu: Slobodan Ivkov, predsednik; Milosav Pješčić, član komisije; Aleksandar Uzelac, član komisije)

„SREĆKO JOVANOVIĆ“ – NAGRADA IZDAVAČKE KUĆE „DEČJE NOVINE DOSITEJ“ I OPŠTINE GORNJI MILANOVAC:

Dobitnik (POSTHUMNO): Desimir Žižović BUIN (1920 –1996), Gornji Milanovac

 

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2017/2018:

Dobitnik: SYSTEM COMICS, Beograd

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANJA U SRBIJI 2017/2018:  Dobitnik: BESNA KOBILA, Beograd

(Komisija za dodelu priznanja domaćim izdavačima: Slobodan Ivkov, predsednik; Vasa Pavković, član komisije; Pavle Zelić, član komisije)  

OBELEŽAVANJA JUBILEJA SRPSKOG STRIPA: 

 • 140 GODINA ČASOPISA STARMALI I GOLUB
 • 120 GODINA SRPSKOG PIGMALIONA
 • 80 GODINA BIG BENGA STRIPSKIH ČASOPISA I PRVOG SUDSKOG SPORA
 • 75 GODINA ČASOPISA MALI ZABAVNIK
 • 60 GODINA STRIPA NIKAD ROBOM I 55 GODINA EDICIJE NIKAD ROBOM
 • 50 GODINA ZLATNE SERIJE I LUNOV MAGNUS STRIPA
 • 45 GODINA PRVOG SRPSKOG FILMA PO STRIPU
 • 20 GODINA INTERNET ČASOPISA STRIP VESTI
 • 20 GODINA BALKANSKE SMOTRE MLADIH STRIP AUTORA U LESKOVCU
 • 10 GODINA ČASOPISA STRIPOLIS

Izvor
Međunarodni salon stripa SKC Beograd
Oznake

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close